Itt a bejelentés: szombattól tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban

Itt a bejelentés: szombattól tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban

agrarszektor.hu
A Magyarország teljes területét sújtó kánikula és az extrém szárazság 2022. július 2-ától hazánk teljes területén indokolttá teszi a tűzgyújtási tilalom kihirdetését. Ennek értelmében szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mivel az ország egész területén hetek óta tartó, elhúzódó kánikula tapasztalható, ennek következtében minden fás, száraz növényekkel borított területen megnőtt a tűz kialakulásának kockázata. Az aszályos körülmények és az extrém száraz biomassza miatt már egy kisebb szél is gyors tűzterjedést eredményezhet, a felszíni tüzek pedig könnyen 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. A fokozott tűzkockázatot mérlegelve, a Nébih a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, 2022. július 2-ától Magyarország egész területén elrendeli a tűzgyújtási tilalmat.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az interaktív tűzgyújtási tilalom térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is. A hatóság azt javasolja, hogy a lakosság a tilalommal nem érintett belterületen is zárt égésterű eszközöket, elektromos vagy gázgrillt használjon, mert a nyitott égésterű szén- vagy fatüzelésnél az égő zsarátnokok többszáz méterre is képesek elrepülni és meggyújtani az ott található növényzetet.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról ezen az oldalon, illetve az ezen a honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak. A Nébih arra kéri a lakosságot, hogy mindenki fokozottan ügyeljen a tűzgyújtási tilalom betartására: a felelős magatartással ugyanis megelőzhetőek a hatalmas környezeti és vagyoni károk. Mindössze 1 másodpercnyi odafigyeléssel 100 órás tűzoltásnak és 100 éves erdészeti helyreállításnak lehet elejét venni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?