Brutálisan elszabadultak az árak: ennyibe kerül most a búza, kukorica Magyarországon

Brutálisan elszabadultak az árak: ennyibe kerül most a búza, kukorica Magyarországon

agrarszektor.hu
Magyarországon átlagosan 137,7 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával augusztus második hetében. A takarmánybúzát az egy évvel korábbihoz képest 87 százalékkal magasabb, 133,9 ezer forintos tonnánkénti áron, míg a takarmánykukoricát 54 százalékkal többért, tonnánként 116,8 ezer forintért adták augusztus második hetében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Búza

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) augusztusi előrevetítésében 778 millió tonnára jelzi a 2022/2023. gazdasági évben várható globális búzatermést - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Az előre jelzett felhasználás 783 millió tonna lehet, így 275 millió tonna búza maradhat a tárolókban a szezon végén. A Tallage szerint az Európai Unióban augusztus elején a végéhez közelített a betakarítás. A várható termés 123,3 millió tonna körül alakul, ami a 2021. évit 5 százalékkal múlná alul. A terméseredmények Dél- és Délkelet-Európában többnyire jók, az egy évvel korábbitól ugyan elmaradnak, de közelítenek az ötéves átlaghoz. Közép- és Kelet-Európa egyes részein gyenge, míg Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában jobb termést takarítottak be. Az észak-európai tagországokban továbbra is jók az aratási kilátások. A termésminőség tekintetében is igen vegyes a kép: Németországban és Franciaország északi részén a fehérjetartalom, Spanyolországban és Kelet-Magyarországon pedig a fajsúly alacsonyabb, mint a korábbi években. A szezonban kevés növényegészségügyi probléma volt megfigyelhető, a mikotoxinok jelenléte alacsony (Tallage).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 137,7 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával augusztus második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 88 százalékkal haladta meg. A takarmánybúza 133,9 ezer forint/tonnáért (+87 százalék) forgott ugyanekkor. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az euro búza szeptemberi jegyzése 134,5 ezer forint/tonna volt augusztus 8. és 19. között. Az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza szeptemberi tőzsdei elszámolóára 133,5 ezer forint/tonna volt a jelzett időszakban. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a
búza szeptemberi jegyzése 269-298 dollár/tonna között alakult a megfigyelt tőzsdenapokon. Ezzel egy
időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény szeptemberi jegyzése 314-341 euró/tonna tartományban ingadozott.

Kukorica

Az IGC augusztusi projekciója szerint 1179 millió tonna lehet a világ 2022/2023. gazdasági évi kukoricatermése. A felhasználást 1197 millió tonnára jelzik, a termény zárókészlete pedig 265 millió tonnára tehető. A Tallage szakértői augusztusi jelentésükben az egy hónappal korábbihoz képest 10 millió tonnával 55,4 millió tonnára csökkentették az Európai Unió várható kukoricatermését. Ez a kibocsátás az egy évvel korábbit csaknem 21 százalékkal múlhatja alul, a 2007/2008. gazdasági év óta a legalacsonyabb lehet. A meleg, csapadékszegény időjárás miatt a legnagyobb veszteségek Magyarországon, Romániában, Olaszországban és Horvátországban várhatók. Ausztriában és Lengyelországban valamivel kedvezőbb volt az időjárás, de ezekben a tagországokban is hozamcsökkenésre lehet számítani. Az EU-ban valószínűleg nagy területen takarítják be a kukoricát silóként, hogy takarmányt biztosítsanak az állatoknak, mivel a legelők jelentős része kiszáradt.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 116,8 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica augusztus második hetében, ami az egy évvel korábbit 54 százalékkal múlta felül. A BÉT-en az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica novemberi jegyzése 130,5 ezer, a decemberi 131,5 ezer, a 2023. márciusi 134,5 ezer forint/tonna volt augusztus 8. és 19. között. A chicagói árutőzsdén 240-252 dollár/tonna között alakult a kukorica fronthavi jegyzése ugyanekkor. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén a termény novemberi tőzsdei elszámolóára 308-337 euró/tonna tartományban mozgott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?