Ketyeg az óra ezeknek a termelőknek: nincsenek könnyű helyzetben

Ketyeg az óra ezeknek a termelőknek: nincsenek könnyű helyzetben

agrarszektor.hu
Tony Derwael, a Bel'Export egyik igazgatója a FreshPlaza-nak adott helyzetértékelést a belga körtepiaci kilátásokról. Mint elmondta, a szüret Belgiumban és Hollandiában is most van a csúcsán, és a betakarítás még egy vagy két hétig tarthat. A két hetet már túl soknak ítélte meg, mivel véleménye szerint a későn leszedett gyümölcs már nem lesz alkalmas a hosszú tárolásra. „Ha egy héttel később szeded le a körtét, az olyan, mintha három hónappal korábban kellene eladnod”.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Továbbra is az aszály és a hőstressz a sietség oka: két hete még nem volt jelentős különbség az öntözött és az öntözetlen ültetvények állapota között, de mostanra a szárazság hatása egyre inkább jelentkezik a fákon. Ez különösen Belgiumban jelent gondot, mivel Hollandiában jobbak az öntözési lehetőségek. A belgáknál a teljes termés 92%-át a Conference fajta adja, idén kifejezetten jó termésre számítanak. Az exportőr szerint a jelenlegi helyzet meglehetősen ideges piaci viszonyok kialakulásához vezethet: ha a termés jelentős része nem lesz hosszú ideig eltárolható, sokan fogják megpróbálni korán értékesíteni a készleteket, ami nyomást gyakorolhat az árakra - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az előző, 2021/2022-es szezonban még bőven voltak olyan készletek, amiket júliusban lehetett eladni, idén viszont lesznek olyan Conference tételek, amelyek minőségi okokból áprilisig sem fogják kihúzni a hűtőtárolókban. Derwael tehát a szezon elején egy kifejezetten hektikus, akár dömpingszerű értékesítési hullámot vár, ami az idény vége felé, április-május után már keresleti piaccá alakulhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06