Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az I. osztályú nyári körtefajták terméshozamát most a teljes termés kevesebb mint 40%-ára becsülik Olaszországban, szemben a normál év átlagos 50%-os terméshozamával. Az I. osztályba tartozó fajták 45%-a 60-65 mm, szemben a tavalyi 28%-kal és a sikeresebb években tapasztalt 20%-kal.
Ez egy nagyon aggasztó helyzet. Idén minden eddiginél nagyobb szükségünk lett volna egy szélviharra, de ehelyett a nulláról kell kezdenünk a problémák megoldását. Sajnos a termesztési költségek nem egyenesen arányosak a gyümölcs méretével, így a legkisebb méreteket is optimalizálni kell a bevétel biztosításához
- mondta Gianni Amidei, az OI Pera elnöke.
Ezzel kapcsolatban az OI Pera megrendelt egy kutatást a Bolognai Egyetemen azzal a céllal, hogy a nyersanyagárak emelkedése után áttekintést kapjon a termesztési költségekről. Ma a hektáronkénti termesztési költségek messze meghaladják a Ferrara és Modena tartományokban az Abate Fetel (Fétel apát) fajta esetében a 20 000 eurós küszöbértéket. Ez körülbelül 3 000 euróval több, mint a közelmúltbeli áremelkedések előtt, amikor azonban a költségek szintén magasak voltak. A termesztési költségek növekedése szinte kizárólag a nyersanyagköltségek emelkedésének köszönhető, az energiaköltségek +80%-kal, a növényvédő szerek és a műtrágyák +35%-kal emelkedtek. Ezek az értékek átlagértékek, ellenben egyes esetekben akár 90%-os emelkedés is tapasztalható.
Egyértelmű, hogy az egységnyi termékre jutó költség a hektáronkénti átlaghozamtól függ. Ha ez normális, akkor az Abate Fetel (Fétel apát) termesztési költsége az összes termék (I. osztályú + II. osztályú + nem felhasználható termék) esetében kilogrammonként körülbelül 0,90 eurócent. Sajnos a következtetés nagyon egyszerű, ezért a magas hektáronkénti termesztési költség, az alacsony terméshozamokkal, az átlag alatti piacképes termék százalékos arányával és a sok kis mérettel kombinálva nagyon nehéz lesz jövedelmet garantálni a termelőknek. Ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy a körte minősége íz és megjelenés szempontjából a kis méretek ellenére is kiváló. Ebből a szempontból hosszú idő óta ez a legjobb termés. Az időjárási körülmények tehát egyrészt alacsonyabb terméshozamot, másrészt viszont magasabb Brix-értéket okoztak
- zárta Amidei. Hozzátette, meg kell győzni a kiskereskedelmet és a fogyasztókat arról, hogy az idei szezon körtéi nemcsak nagyon egészségesek, hanem nagyon ízletesek is, mert szerencsére a méret egyáltalán nem befolyásolja az ízminőséget.