Hihetetlen, hogy termesztenek körtét a belgák: ilyet még biztos nem láttál

Hihetetlen, hogy termesztenek körtét a belgák: ilyet még biztos nem láttál

agrarszektor.hu
Klímasátrakban nevelt körtefákon vizsgálják Limburg tartományban a klíma megváltozásával várható minőségi és mennyiségi változásokat, szimulálva a 2040-re előrejelzett éghajlati értékeket. A kutatás célja a globális felmelegedés kihívásainak pontosabb megértése, amely során a magasabb hőmérséklet hatását vizsgálják a körte méretére, húskeménységére és cukortartalmára. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a melegebb körülmények laza szerkezetű, de édesebb gyümölcsöket eredményeznek, ami hatással van a tárolhatóságra és az értékesítésre is.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

A belga körtetermesztés központjában, Limburg tartományban három éve indult meg az a kutatás, amelynek keretében 12 kupolaszerű klímasátorban, kontrollált körülmények között nevelnek körtefákat abból a célból, hogy szimulálják a 2040-re előrejelzett éghajlati változásokat. A kutatók a globális felmelegedés jelentette kihívásokat szeretnék pontosabban megérteni, a várható hatásokat felmérni - írja a FruitVeb.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kutatást Francois Rineau, a Hasselti Egyetem docense vezeti. A klímasátrakban hőhullámokat, aszályos körülményeket, valamint az akár árvizeket is modellező egyenetlen csapadékmennyiséget, és a jelenleginél magasabb hőmérsékletet szimulálnak. Az eddig három betakarítást felölelő kutatás során mérik a betakarított körte méretét, húskeménységét és cukortartalmát, összehasonlítva azokat a jelenlegi éghajlati szimulációkban termesztett körtékkel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az eddigi eredmények szerint a magasabb hőmérséklet rontja a húskeménységet és növeli a cukortartalmat, azaz lazább szerkezetű, de édesebb gyümölcsöket eredményez, ami lerövidítheti a körte tárolhatóságát és befolyásolhatja az értékesítést. Az éghajlatváltozás már most is komoly hatással van az európai körtetermesztésre, ezen belül Belgiumra is: a WAPA előrejelzése szerint a termés az idén 27%-kal csökken, ami elsősorban a meleg tavasz miatti korai virágzás, majd az ezt követő késő tavaszi fagyok egyenes következménye.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?