Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A világ legnagyobb élelmiszeripari vállalataként a Nestlé felelősségének tekinti az élelmiszer előállítási és ellátási láncok átalakítását úgy, hogy ezzel hozzájáruljon a bolygó természetes erőforrásainak megújulásához és a fogyasztók fenntarthatóbb táplálkozásához - írja közleményében a Nestlé Hungária.
Az élelmiszeripari nyersanyagok megtermelőinek egyszerre jelentenek óriási kihívást a klímaváltozás hatásai, például az egyre gyakoribb, elhúzódó aszály; a romló talajminőség, valamint az olyan tényezők, mint a fenyegető műtrágyahiány, vagy a növekvő nyersanyagárak
- mondta Hőgyész Anna, a Nestlé Hungária fenntarthatósági vezetője.
A Nestlé Purina büki gyárába beszállított mintegy 140 ezer tonna alapanyag 60 százalékát a magyar gazdáktól vásárolt gabona teszi ki. Ezért is kezdeményezte az üzletág, hogy az Egyesült Királyságban a 3Keel tanácsadócég által létrehozott és ott már eredményesen működő Landscape Enterprise Networks (LENs) programot a régióban először Magyarországon is elindítsák.
A LENs Magyarország 2022-ben indított első üteme a tervek szerint három, különböző gabonákat termesztő gazdaságban, mintegy 2000 hektáron, több mint 200 ezer euróval és természetalapú megoldások kivitelezésével járul hozzá a talajmegújító földhasználati gyakorlatok elterjesztéséhez, javítva az érintett területek és az ellátási láncok ellenállóképességét a Nestlé finanszírozásában. A kezdeményezés megvalósításáért itthon a Preferred By Nature tanácsadó cég felel, a beavatkozások eredményeinek mérésében, a mérési módszertan előkészítésében és hitelesítésében pedig a világ egyik vezető mezőgazdasági vállalata, a Syngenta működik közre. A programot az Agrárminisztérium is támogatja, hiszen az a hazai mezőgazdaság számára is fontos kérdéseket helyez előtérbe.
Az ehhez hasonló üzleti megoldások támogatják a mezőgazdaság versenyképességének növelését célzó kormányzati intézkedéseket, miközben hozzájárulnak a klímaváltozás kihívásaira adott válaszokhoz, a hatékony élelmiszertermelés feltételeinek megteremtéséhez, illetve a véges természeti erőforrások fenntartható használatához
- hangsúlyozta dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.
A Nestlé 2025-re a kulcsfontosságú nyersanyagok ötödét, öt évvel később pedig már a felét olyan területekről fogja beszerezni, amelyeket talajmegújító módszerekkel művelnek meg. A regeneratív mezőgazdaságnak köszönhetően az élelmiszeripari nyersanyagok megtermelése kevesebb terhet ró a környezetre, ugyanakkor hozzájárulhat teljes tájegységek megújulásához.
A beavatkozásoknak köszönhetően nő a talaj vízmegtartó és szénmegkötő képessége, a biológiai sokszínűség, javul a vízminőség, viszont csökken a talajerózió mértéke és a megművelésből eredő karbon-kibocsátás. A LENs Magyarország program keretein belül egy gazdaságokból álló hálózat kiépítését is támogatjuk a talajmegújító mezőgazdasággal kapcsolatos tapasztalatok és tudás közvetlen megosztása érdekében
- közölte Lukács Bálint, a Preferred by Nature magyarországi LENs projektmenedzsere. A LENs program alapján üzleti alapú együttműködésekre épített kereskedelmi közösség kézzelfogható előnyökkel jár a vállalkozások számára, a gazdák részére pedig jövedelemmel.
A természeti értékek megőrzése nem csupán az élelmiszeripar és a mezőgazdaság érdeke, hiszen számtalan iparág működése, értéklánc-biztonsága köthető az ezen értékek által biztosított funkciókhoz
- teszi hozzá Hőgyész Anna.