Új kártevők jelenhetnek meg a magyar földeken: nincs mese, erre jobb felkészülni

Új kártevők jelenhetnek meg a magyar földeken: nincs mese, erre jobb felkészülni

agrarszektor.hu
Növényvédelem nélkül nincs hatékony mezőgazdaság - hangzott el a 27. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon. A Debreceni Egyetem MÉK Növényvédelmi Intézete szakmai szervezetekkel közösen megrendezett tanácskozásán szó volt egyebek mellett a hazai növényvédelem átalakulásáról és az európai uniós irányelvek hatásairól. Emellett a növénynemesítés fontosságát, valamint a növények ellenállóképességének növelését hangsúlyozták a szakemberek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Korunk mezőgazdaságának egyik kihívása, hogy többet kell termelni, de kevesebből. A növényvédelemi szakemberek szerepe pedig nélkülözhetetlen ebben a folyamatban, mivel munkájuk nélkül a termésbiztonság nem garantálható a feldolgozóipar számára

- mondta a szakmai fórum megnyitóján Stündl László, a Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja. Tarcali Gábor, a DE MÉK Növényvédelmi Intézetének tudományos főmunkatársa a rendezvény kapcsán kiemelte: a növényvédelem komoly átalakulás előtt áll.

Szaporodnak a károsítók és új fajok jelennek meg a mezőgazdasági területeken, miközben a szakemberek növényvédelmi lehetőségei csökkennek. A növényvédő szerek komoly mérgek, amelyek a környezetben, illetve a természetben károkat tudnak okozni, a hatóanyag-maradékok pedig veszélyesek lehetnek élelmiszerekre, de nélkülük nincs mezőgazdasági termelés. Éppen ezért rendkívül fontos az alternatív lehetőségek feltárása. A mai növényorvosokkal szemben pedig elvárás, hogy pontosan tudják kezelni ezeket a hatóanyagokat, érezzék ezt a kényes egyensúlyt

- hangsúlyozta Tarcali Gábor. Az agrárkar tudományos főmunkatársa hozzátette: fokozatosan nő a fiatalok körében a növényorvos szakma népszerűsége. A debreceni agrárképzésben a hazai hallgatók mellett egyre emelkedik a külföldi diákok száma is. A szakember kiemelte, a jövő agrárszakembereinek képzése során a legkorszerűbb ismereteket szeretnénk átadni hallgatóinknak, amelyekkel hatékonyan tudják irányítani az integrált növényvédelmet és minimálisra képesek csökkenteni a növényvédő szerek használatának kockázatait - írja közleményében a Debreceni Egyetem. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?