Ellepték a lehullott falevelek a kerted? Így szabadulhatsz meg tőlük a legkönnyebben

Ellepték a lehullott falevelek a kerted? Így szabadulhatsz meg tőlük a legkönnyebben

Tóth Enikő
Nagy fejtörést tud okozni a lehulló falevelek eltakarítása kertünkből, sokan a legegyszerűbb utat választják, elégetik vagy bezsákolják. A lombtakarítás nem kell, hogy problémát okozzon, ezért adunk pár ötletet a hasznosítására!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Komposztáljunk!

A legtöbb fa levele kétszer annyi ásványi anyagot tartalmaz, mint a trágya. A levelek szerves rostjai intenzíven képesek javítani a talaj víztartó képességét és levegőztetését. Ugyanakkor tökéletes tápanyagot nyújtanak a talajban élő hasznos mikrobák számára, szinte életre keltik a talajt. Mivel minden fa levele sajátos, így vannak köztük nehezen komposztálható, hosszú lebomlási idejű levelek, de fontos megjegyezni, hogy minden levél hasznosítható.

A levelek tápanyagtartalmuk lehullásuk következtekor a legmagasabb, miután lehullott a földre, rohamosan csökken a tápértékük. A leveleket érdemes mihamarabb összegyűjteni, hogy a sejtfalaik még hajlékonyak és könnyen lebomlóak legyenek, így hamarabb juthatunk a kívánt minőségű komposzthoz. Mivel a levelek lassan bomlanak, érdemes azokat egy nitrogéntartalmú anyaggal rétegezve keverni (pl. fűnyesedék). Ha tehetjük, a leveleket aprítva adjuk a komposztunkba, ezzel is meggyorsíthatjuk a folyamatokat.

Takarás

Sok érzékeny, mediterrán származású növény meghálálja, ha télire kapnak egy kis takarást. Védelmet és enyhébb hőmérsékletet tudunk ezzel biztosítani a növényeinknek, pl. a fügének, de akár a veteményeskertünknek is! Az évelővirág és örökzöld növények takarására ugyancsak használhatunk falombot. Egyes növényeknél (Magnolia, Aucuba, Gynerium, Eulalia stb.) a falombbal takarjuk le a gyökereket s a növény alsó részét is, és ezt még takarjuk egy szalmaburkolattal. E takarásra nehezen rothadó falomb használandó, mert a puha falomb penészedik és könnyen rothad, ami ártalmára van a betakart növénynek. A diófalevél kivételével bármelyik fa levelével takarhatunk. Ha pedig mindezek mellett a kertészek még állatbarátok is, akkor a falevelekből fészket készíthetnek a sündisznóknak, amelybe az apró tüskék állatkák bekuckózhatnak télre.

Címlapkép forrása: (MTI/EPA/Tomasz Gzell)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06