Valami nincs rendben a hollandoknál: aggasztó hírek érkeztek a sárgarépáról

Valami nincs rendben a hollandoknál: aggasztó hírek érkeztek a sárgarépáról

agrarszektor.hu
Roppant bizonytalanul alakulnak a hűtőtárolók üzemeltetési költségei, ezért a termelők többsége azonnal értékesítene. A jelek szerint csak azok döntenek a hűtőtárolás mellett, akiknek a tárolója saját energiatermelő rendszerrel rendelkezik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magas és ingadozó energiaárak miatt a holland gazdáknak olyan hűtőtárolási költségekkel kell szembenézniük, hogy csak kevesen engedhetik meg maguknak a sárgarépa hosszú távú tárolását. Általában csak azok döntenek így, akiknek a tárolója saját energiatermelő rendszerrel rendelkezik, de a napelem itt sem megfelelő, mert a téli hónapokban alacsony a besugárzás. Ezért inkább a szélerőművek tűnnek biztosabb választásnak, persze a korábban, még elfogadható áron megkötött, hosszú távú energiaszolgáltatási szerződések számítanak az igazi nyerő megoldásnak - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Ha valaki külső, harmadik fél által üzemeltetett tárolót, bértárolást szeretne igénybe venni, a szerződésben általában szerepel egy bizonytalansági záradék, amely az energiaárak további emelkedése ellen védi a tároló tulajdonosát. Sok tároló ki is fogja hagyni ezt az évet, amit több más, téli tárolásra váró zöldségféle is megérezhet, főleg a burgonya és a hagyma. Szintén gyakori jelenség, hogy a hűtőházak tulajdonosai vagy nem indítják el a szezont, vagy fix áron bérbe adják a létesítményt ahelyett, hogy vállalnák a sok munkával járó, bizonytalan jövedelmezőségű idei telet.

Ezek a tárolási praktikák működhetnek

A megfelelő tárolási hőmérséklet a sárgarépa esetében 0,5°C, de 0,7-0,8 euró/kWh körüli áramár mellett ez kigazdálkodhatatlan gyakran még olyan esetben is, ha a gazda saját tárolóval rendelkezik. Ha az áram ára időnként 0,2 euró/kWh környékére esik, akkor lehet egy rövidebb időszakra „áthidalni”, vagyis hő pufferelni az áruban úgy, hogy 0,7-ről 0,2°C-ra hűtik a terméket, ami így minőségromlás nélkül, lassan melegszik vissza. Vannak, akik generátort vásárolnak, mondván, hogy a gázolaj olcsóbb, mint a gáz, de ez inkább csak rásegítésként vezethet sikerre.

A kevesebb sárgarépa ugyanakkor jobb árakat jelent

Idén az aszály és az eleve kisebb termőterület miatt kevesebb sárgarépa termett Hollandiában (15%-os terméscsökkenés) és Belgiumban (30%-os terméscsökkenés) is. A termést ráadásul a lehető legkorábban igyekeznek betakarítani a gazdák, hogy a tárolást megúszva még idejében értékesítsék a készleteket. Több forrásból hallani olyan történeteket, hogy a hűtőtárolás ára a tavalyi 40 euró/láda helyett már a 100 euró/láda szintre ugrott. Ráadásul most a termés iránt kifejezetten erős a kereslet (ahogy a hagyma és a vöröskáposzta piaca is meglódult), az utóbbi hetekben 25-28 centet fizettek a sárgarépa kilójáért, a biorépáért pedig még 10 centtel többet. Ennyiért még alacsonyabb, 50-60 t/ha-os hozamokkal is megéri a termesztés. Mindez viszont azt jelenti, hogy az év későbbi szakaszára vagy tavaszra már az előző évekhez képest jóval kevesebb áru marad készleten - könnyen lehet, hogy aki bevállalja a kockázatot, mégiscsak jól fog járni, kérdés, hogy a várhatóan emelkedő árak kompenzálni tudják-e majd a megugró energiaköltségeket, nem beszélve arról, hogy a tárolást elő kell finanszírozni. A kockázatot, azaz a hosszú tárolást bevállaló termelők biztos, hogy a lehető legtovább a földön fogják hagyni a termést azzal, hogy esetleg még a kései időpontban is képesek lehetnek azonnal értékesíteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?