Egyre kevesebb van ebből a fából Magyarországon: megvan, mi áll a háttérben

Egyre kevesebb van ebből a fából Magyarországon: megvan, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját. A program célja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás, ismeretterjesztés, mind az erdész szakemberek, mind pedig a nagyközönség számára. A november 6-ig tartó szavazáson a vénic-szil lett 2023-ban az év fafaja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2022 október 6-án, az Erdők Hetén kezdődött el az az online voksolás, amelynek során a 2023-as év fafajára lehetett szavazni. Az OEE által rendezett megmérettetést élénk érdeklődés övezte, a három jelöltre egy hónapon keresztül lehetett szavazni. A szavazáson csaknem 2000-en vettek részt, az érvényes szavazatok száma 1925 volt. A szavazatok értékelése után, 860 szavazattal, a vénic-szil (Ulmus laevis) lett 2023-ban az év fafaja - olvasható az Országos Erdészeti Egyesület oldalán.

Mint írták, a vénic-szil elsősorban az árterekhez kötődő magyar szilfaj, amelynek élettere a folyószabályozások, az ártéri ligeterdők java részének kiirtása, a megmaradottak egy részének átalakítása miatt lényegesen lecsökkent. A Magyarországon őshonos szilfák közül a szilfavészre legkevésbé érzékeny, ennek ellenére visszaszorulása látványos.

A szavazás második helyezettje - 569 szavazattal - a kecskefűz lett, míg a harmadik helyen - 496 szavazattal - a rezgőnyár végzett. A megmérettetésről korábban az Agrárszektor is beszámolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?