Nagy változás jön a földeken itthon: ezzel rengeteg pénzt spórolhatnak a gazdák

Nagy változás jön a földeken itthon: ezzel rengeteg pénzt spórolhatnak a gazdák

agrarszektor.hu
Óriási lehetőségek vannak a szennyvíz újrahasznosításában. A megtisztított szennyvizek mezőgazdaságban való felhasználásával ugyanis csökkenteni lehetne a műtrágyafelhasználáson. A módszert a Megoldás Mozgalom is szorgalmazta, mint írták, ezzel éves szinten több ezer milliárd forintot spórolhatna az ország.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szennyvízhasznosítás újragondolásával nemcsak milliárdokat lehetne megspórolni, de rezsit is lehetne csökkenteni. Erről nemrég egy podcast adásban beszélt Huszár Viktor, a Megoldás Mozgalom elnöke és dr. Ligetvári Ferenc professzor, korábbi környezetvédelmi miniszter. Egy friss kormányrendelet ugyanis módosította a szennyvizek és szennyvíziszapok felhasználásának feltételeit: a módosítással lehetővé vált, hogy a településeken a megtisztított szennyvízből visszanyert vízzel öntözhetőek legyenek az iparinövények, energianövények és vetőmag kultúrák. Fontos azoban, hogy ezzel a tisztított szennyvízzel továbbra sem lehet öntözni majd az olyan mezőgazdasági terményeket, amelyeket fogyasztás céljára használnak.

A mozgalom számításai szerint a szennyvíz ilyesfajta felhasználása több ezer milliárd forint megtakarítást jelenthet az állami költségvetésnek. Mint fogalmaztak, minden országnak jelentős energiaköltségeket okoz, hogy a szennyvízből kivonják a káros, ember által szintetizált anyagokat, a xenobiotikumokat. Ezek a költségek megspórolhatóak lennének, ha a szennyvizet a mezőgazdaságban - a megfelelő körülmények között - újrahasznosítanák. A folyamattal minimálisra lehetne csökkenteni a szükséges műtrágya mennyiségét, így a műtrágya előállításán is lehetne spórolni. Az egekbe szökött gázárak miatt, a műtrágyát előállítani csak igen magas költségekkel lehet, a szennyvíz újrahasznosításával viszont ez is megspórolható lenne. A teljes beszélgetés, illetve további információk a szennyvízhasznosítás újragondolásáról itt találhatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?