Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A batáta lassan már a hazai gasztronómia egyik alapvető élelmiszerévé válik, hiszen nem hiányozhat az éttermek, gyorséttermek étlapjáról vagy éppen a zöldségesek kínálatából. Mindamellett, hogy finom és sokoldalú, egészséges is és nagyszerűen beleépíthetjük az étrendünkbe. Kovács András növényorvos, az Édesburgonya.bio lapunknak elmondta, hogy több okra is visszavezethető a népszerűsége:
Az elsődleges természetesen a média népszerűsítő hatása, de ahhoz, hogy ne csak ismerjék, de fogyasszák is, az ár is nagyon befolyásoló tényező. Az előző években még a kereslet vákuuma erősen dolgozott, és volt egy árfelhajtó hatása. A burgonya és az édesburgonya ára közel volt egymáshoz a pultokon. Azok, akik jobban odafigyelnek az egészségükre, szívesebben választják alternatívaként a burgonyával szemben.
Nem sokan termesztik egyelőre
Annak ellenére, hogy népszerű és a magyar klíma is megfelelő a batátának, nem sokan kezdtek el vele komolyabban foglalkozni. Körülbelül párszáz hektárra tehető a termőterülete, de nagy, üzemi szintű termelőből is kevés van. Inkább a kisebb, 1-2 hektáros termőterületek jellemzőek, a Nyírség területén viszont már látni részes integrációt.
Tényleg ellenáll a klímaváltozásnak?
Évek óta tendencia, hogy a burgonyából a korai fajták termeszthetők sikerrel, mivel hirtelen felmelegszik az idő és megáll a növekedésben. Míg a burgonya 25 Celsius-fok felett nem hízik, az édesburgonya intenzív növekedése 25 Celsius-fok felett kezdődik. Időben is eltér a két növény vegetációja. Mikor a burgonya virágzik, vagy újburgonya kezd kikerülni a pultokra, akkor ültetik ki az édesburgonya palántákat a területre.
Az édesburgonya szélsőséges időjárási körülmények közt is termelhető, azonban a gazdaságossága csak ideális körülmények közt garantálható. Jól viseli az aszályt, nem fog kiégni, elpusztulni, azonban megáll a növekedésben, így, ha nincs kellő, körülbelül 100 kedvező nap a vegetáció alatt, akkor apró lesz a termés
- fogalmazott Kovács András.
Hozzátette, a trópusokon mindez nem probléma, mert folytatja a növekedést, amint kedvezők lesznek a körülmények, de lehet, hogy 140-150 nap kell a megfelelő méretű terméshez - magyar klímán viszont nem áll rendelkezésre 150 nap. Mindezen kívül az őszi lehűlés limitálja a tenyészidő nyújtását. Ahol a túlélés a cél, az éhínség sújtotta területeken - például Afrikában -, nagyon hálás növény, rossz körülmények között is hoz termést, de a boltok zöldségpolcain elvárt minőséget a megfelelő méretű és alakú gyökereket nehezebb megcsinálni, és az ideális körülmények nagyon fontosak hozzá.
Nem kerülték el a problémák a termelőket
A termelőtől megtudtuk, hogy az aszály természetesen őket sem kerülte el, de öntözéssel enyhítették a növények szomját, a fejlődésük viszont így is lelassult. A betakarítást csak később tudták elkezdeni, és, amit legutoljára szedtek fel, az fejlődött a legnagyobbra.
A legnagyobb nehézséget a munkaerőhiány adta, ami minket is elért. Már csökkentettük a termőterületünket nagyjából 30%-kal az előző évhez képest, mert egyszerűen nem volt, aki elültesse a palántákat. De a felszedés még nagyobb aggodalommal telt, hiszen körülbelül tized annyi emberrel tudtuk csak végezni a felszedést, mint előző évben, így nagyon elnyúlt. Ami most a legnagyobb nehézség a magyar édesburgonya-termesztést tekintve, hogy az importban megjelent az olcsó egyiptomi édesburgonya, ami lefelé szorítja az árakat. Másfelől, sokan kaptak kedvet a termeléshez, de termelői piacokon, háznál, nagybani piacon már nem fogy el ennyi kistermelő áruja. Így bőséges kínálat mellett, dráguló energia -és üzemanyagárak mellett dráguló munkabérekkel kell gazdaságosan termelni. A minőség és a mennyiség kulcsfontosságú, hogy megtérülő legyen a beruházás. A haszonkulcs mindenképpen kisebb, mint eddig volt
- fogalmazott a szakember.
Erre számíthatnak a vásárlók
Kovács András kitért arra is, hogy mi vár itthon azokra, akik édesburgonyát szeretnének vásárolni. Mint fogalmazott, a piaci helyzetet látva, az olcsó import most kezd elfogyni a világpiacról, áprilistól várható kisebb emelkedés, és nyáron ez folytatódik, ahogy kiürülnek a raktárak.
Összességében dömpingben olcsóbb volt az édesburgonya, ez a brutális akciókból is látszik. Ahogy fogy a termés, elkezdődhet az árak emelkedése az inflációhoz igazodó mértékben.