Hihetetlen roham indult: rengeteg magyar vásárol most ezekben az üzletekben

Hihetetlen roham indult: rengeteg magyar vásárol most ezekben az üzletekben

agrarszektor.hu
A Valentin-nap és az anyák napja mellett a nőnap az az ünnep, amelynek során jellemzően robbanásszerűen meg szokott ugrani a kereslet a cserepes és a vágott virágok iránt, így ez az év egyik legjelentősebb virágforgalmat vonzó alkalma. Az elmúlt időszakban tapasztalható áremelkedés azonban ezt a piacot sem kerülte el.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nőnap az az ünnep, amikor - a Valentin-nap és az anyák napja mellett - jellemzően jócskán megugrik a kereslet a cserepes és a vágott virágok iránt. Treer András, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnökségi tagja, a Flora Hungaria nagybani virágpiac szakmai tanácsadója szerint a tavaszi évelő, egynyári és balkonnövények szinte 100%-a a hazai kertészetekből kerül ki, erre az alkalomra mindenki kettőzött erővel készül, így a készletekben nincs hiány és a választék is jellemzően sokszínű - írta meg a 24.hu. A szakember szerint a szobai cserepeseknél már inkább az import a mérvadó, a vágott virágok tekintetében a kisebb kereskedőknél 20%-os, a nagyáruházakban pedig akár 50% körüli is lehet a külföldről behozott virágok aránya.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a virágok és dísznövények ára 2022 januárja és 2023 januárja között 22,6%-ot emelkedett, ugyanakkor piaci forrásaink szerint termékfüggően a fogyasztók ezt akár 30-40%-os drágulásnak is érezhetik az árusoknál a tavalyi nőnaphoz képest. Treer András szerint nehéz átlagot vonni a drágulás mértékéről, mert az egyrészt fajtafüggő, másrészt a kereskedők árazásán is múlik, ugyanakkor más termékekhez képest túlzónak nem nevezhető az emelkedés.

Nagyon sok és nagyon vegyes változás zajlott le a hazai és a nemzetközi termelésben is egyaránt, melyek többféleképp befolyásolták az árakat is. Vannak olyan termékek, melyeknek magasabb az energiaigénye, ilyenek például a kankalinok, ahol a termelők jelentősebb áremelést akarnak emiatt érvényesíteni. Mindeközben a hajtatott hagymásoknak alacsonyabb a hőigénye, ott mérsékeltebb korrekciót lehet látni. Az import esetében számít a kiindulási pont és az árfolyam is, tehát tényleg rengeteg mindentől függ, hogy mennyit kell fizetni egy-egy cserepes virágért vagy csokorért

- mondta Treer András.

A kisebb virágárusoknak erős konkurenciát jelent a nagy áruházak nyomott árú virágkínálata, valamint az is, hogy a koronavírus-járvány óta egyre többen rendelnek online virágot a jeles alkalmakra. A virágosok ezzel együtt is óvatosak az áremelésekkel, mert bár a legtöbben meg sem lepődnek már a dráguláson, szeretnék megtartani a vásárlóikat, a túlárazás ezért veszélyes.

Általánosságban ugyan nem jelenthető ki, de előfordul, hogy az árak miatt aki eddig 10 szál virágból készíttetett csokrot, már csak 6-8 szálból kéri. Vannak, akik a cserepes virágok felé fordulnak, mert időtállóak, és ár-érték arányban jobbnak tartják. Treer András beszélt arról is, hogy a nőnap népszerűsége töretlen nemcsak családokon belül, hanem a cégeknél is.

Egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy a vállalatok vezetői ezt jó alkalomnak találják arra, hogy virág formájában fejezzék ki a hálájukat a női munkavállalóknak. Amellett, hogy ez egy remek gesztus, és a dolgozók értékelik is, különösebben nem is költséges, hiszen darabonként pár ezer forintos tételről beszélünk

- magyarázta Treer András.

Arra a kérdésre, hogy mely virágok a legnépszerűbbek március 8. környékén, a szakember úgy felelt, pontos választ erre nehéz lenne adni, mert rendkívül széles a skála. Szinte mindenki a virágzó termékeket viszi, és a tavaszi időszaknak megfelelően választanak. A cserepes növények közül a kankalinokat és a ciklámeneket veszik ilyenkor, a hagymások közül pedig a jácintokat, a tulipánokat és a nárciszokat vásárolják leginkább a férfiak, ezekkel nem lehet mellényúlni. Treer András azzal zárta szavait, hogy a virág mint ajándék mindig célba talál, és azt is látni, hogy a kiskereskedők igyekeznek minden vásárlórétegnek megfelelően készülni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?