Döntött a kormány a vízdíjakról: ez rengeteg magyar gazdát érint

Döntött a kormány a vízdíjakról: ez rengeteg magyar gazdát érint

agrarszektor.hu
A kormány idén magára vállalta a vízszolgáltatási díj megfizetését, ezzel rendkívül nagy segítséget nyújtva a a magyar gazdáknak. Az energiaköltségek emelkedése miatt ugyanis az ország azon részein, ahol a gravitáció helyett szivattyúkkal tudják csak átemelni az öntözéshez szükséges vizet a szolgáltatók, a múlt évi szinthez képest tízszeres vízdíjat kellett volna fizetnie a gazdáknak. Az ingyenessé tett öntözővíz ráadásul a versenyfeltételeket is kiegyenlíti az ország különböző pontjain tevékenykedő termelők között.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén jelentősnek mondható összeget takaríthatnak meg a magyar gazdálkodók azzal, hogy a kormány ingyenesen biztosítja számukra a vizet öntözéshez. Erről a múlt heti Kormányinfón számolt be Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter, aki elmondta, hogy a kormány mérsékelni kívánja a gazdák kárát a tavalyi aszály miatt, ezért döntöttek arról, hogy idén ingyenessé teszik a mezőgazdasági öntözést - olvasható a Világgazdaság oldalán.

A vonatkozó kormánydöntésről szóló rendelet megjelenése egyelőre még várat magára, azt azonban már most tudni lehet, hogy nagy segítségére lehet a hazai gazdatársadalomnak. Az ágazati szakemberek szerint az ingyenes öntözés lehetőségének megteremtése rendkívül fontos lépés volt, hiszen a termelők költségei minden szinten megemelkedtek. A szóban forgó kedvezménnyel kapcsolatban ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a felszíni vizek felhasználására vonatkozik, vagyis csak azokat a termelőket érinti, akik nem fúrt kutakból, hanem valamely folyóból vagy csatornából kapják az öntözéshez szükséges vizet.

Nagy könnyebbséget jelent a kertészeteknek is az intézkedés

Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) zöldségtermesztési alosztályának vezetője szerint az öntözővíz költségének egy része maga a vízdíj, hiszen az öntözéshez szükséges víz kijuttatásához energiára van szükség. A gazdák ezt jellemzően villamos energiával, vagy gázolajjal oldják meg. Ennek a költsége megmarad ugyan, de ha a vízért nem kell fizetni, az már könnyebbséget jelent a gazdáknak, hiszen az elmúlt időszakban számos termeléshez kapcsolódó kiadásuk nagyot nőtt. A hazai kertészeti területek 70-75%-a öntözhető, a nagyobb területen gazdálkodó, illetve a folyóparthoz, csatornához közel eső parcellákon termelők főként felszíni vízből öntöznek, míg a kisebb termelők általában fúrt kutakat használnak. 

A szakember szerint - bár a rendelet egyelőre még nem ismert - a gazdák piaci előnyét javíthatja az ingyenes öntözővíz, ráadásul a versenyt is kiegyenlítettebbé teszi az ország egyes pontjain gazdálkodók között. A víznek ugyanis nincs egységes ára hazánkban, az egyes vízszolgáltatók díjszabása ráadásul attól is függ, hogy milyen módon tudják eljuttatni a parcellákra a vizet. A szerencsésebb gazdálkodók jóval kevesebbet fizetnek egy köbméter vízért, mint azok, akikhez hosszabb úton, több átemeléssel tudja eljuttatni a vizet a szolgáltató. Ledó Ferenc úgy látja, ha a rendelet erre is vonatkozik majd, az nagy segítség lesz a termelőknek.

A döntés nélkül tízszeresére is nőhetett volna idén a vízdíj

Maximálisan támogatja a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) is az intézkedést, hiszen nagy terhet vesz le a gazdálkodók válláról egy olyan időszakban, amikor a gabonapiaci krízis miatt nehéz helyzetben vannak. Ahogy Cseh Tibor, a Magosz főtitkára jelezte: ha nem lépett volna a kormány, az energiaköltségek emelkedése miatt az idén olyan mértékben nőtt volna meg a vízszolgáltatási díj az ország egyes részein, amelyet nem lehetett volna kigazdálkodni. 

A szakember példaként Békés és Csongrád vármegyét említette, ahol szivattyús átemeléssel tudja a szolgáltató biztosítani a parcellák öntözéséhez szükséges vizet. Ezekben a régiókban a múlt évi díj tízszeresét kellett volna fizetniük a gazdálkodóknak. Ráadásul épp ezek azok a megyék, ahol tavaly a legnagyobb kárt okozta az aszály - tette hozzá Cseh Tibor.

A Magosz főtitkára egy korábban megjelent írásában kifejtette, hogy az öntözővíz kapcsán fizetendő összeg két tételből tevődik össze: a vízszolgáltatási díjból és a vízkészletjárulékból. Ez utóbbi kapcsán a kormány már korábban jelentős kedvezményeket épített be a rendszerbe, így ezt az összeget csak azoknak a gazdáknak kell kifizetniük, akik évente 400 ezer köbméternél több vizet használnak fel öntözésre. Mivel azonban a legtöbben takarékosan bánnak a felszíni vizekkel, ezért általában nem is lépik túl ezt a határértéket, így fizetési kötelezettségük sem keletkezik. A vízszolgáltatási díjat a mezőgazdasági vagy erdőgazdasági művelés alatt álló területek öntözésére, illetve a halastavak feltöltésére használt felszíni víz után kell kifizetni. Az állam a vízszolgáltatási alapdíj 50%-át eddig is átvállalta a termelőktől, az idén azonban sem alapdíjat, sem a változó vízdíjat nem kell kifizetniük a termelőknek.

Hasonló lépésben reménykednek a magyar haltermelők is

Noha arról még nem esett szó, hogy az öntözés mellett a haltermeléshez szükséges víz is ingyenessé válik-e, az erről szóló tárgyalások már megkezdődtek a háttérben. Timmel Ede, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szövetség (Mahal) ügyvezető igazgatója szerint már az is nagy előrelépésnek számít, ha az idén nem változik a tarifa, a rendkívüli mértékben dráguló input anyagok ugyanis így is megterhelik a haltermelők költségvetését. A szakember elmondta, hogy a Mahalnak nem titkolt törekvése, hogy a kormányrendeletbe a halászati vízhasználat is bekerüljön. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?