Támadnak a csalók ezekben a megyékben: ne dőlj be, ha ilyen hirdetést látsz

Támadnak a csalók ezekben a megyékben: ne dőlj be, ha ilyen hirdetést látsz

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) következetesen végzi a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletét. A hivatal szakemberei a tavalyi évben is számos ellenőrzést folytattak annak érdekében, hogy visszaszorítsák az illegális fakitermelést és kereskedelmet. A 2022-es vizsgálatok összefoglalója alapján Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye extrém magas kockázatúvá vált, de több további vármegye esetében is történt változás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Összegezte a 2022-es faanyag kereskedelmi lánc felügyeleti (EUTR) ellenőrzések eredményeit a Nébih. A hivatal EUTR felügyelői tavaly 518 eljárást folytattak le, és a megelőző jellegű hirdetés-ellenőrzések során 8521 jogszerűtlen hirdetést töröltettek. Az összes kirótt bírság értéke meghaladta a 63 millió Ft-ot, az elkobzott bevétel csaknem 47,2 millió Ft, míg a zár alá vett vagy elkobzott faanyag mennyisége 636,7 m3 volt 2022-ben. Az adatok alapján a vármegyék besorolásában az alábbi fő változások történtek: Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye nagyon magasról extrém magas kockázati besorolásúvá vált, továbbá a magas kockázatú vármegyék közé került Baranya, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegye. Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Pest vármegyék besorolása nem változott. Javult a kockázati szint Békés, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Tolna, Vas és Veszprém vármegyékben. Míg Budapest kockázati besorolása egy kategóriát, Győr-Moson-Sopron vármegyéé pedig két kategóriát is romlott - írja a Nébih.

A kockázati pontszámok változása egyértelműen rámutat arra a pozitív tendenciára, hogy - az EUTR vizsgálatok gyakoriságának és hatékonyságának köszönhetően - a jogkövetési hajlandóság több megyében nőtt. Az ellenőrzések fokozása szükséges ugyanakkor az extrém magas, a nagyon magas és magas kockázati besorolású vármegyékben, valamint ahol a kockázati pontszám lényegesen romlott. Az eredmények ismeretében a Nébih 2023-ban is kiemelten vizsgálja majd a fatermék hirdetéseket, valamint a szállítójegyeket és a telephelyi nyilvántartásokat. A részletes összefoglaló elemzés és a feltárt jogsértések száma, valamint területi elosztása (forró pontok ábrázolásával) elérhető a Nébih honlapján https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/656639369/Illegalis+fakitermeles+kockazata+2016-2022.pdf

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?