Óriásit bukhatnak azok, akik itt veszik most a tűzifát Magyarországon

Óriásit bukhatnak azok, akik itt veszik most a tűzifát Magyarországon

agrarszektor.hu
Próbavásárlás során bizonyosodott be, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. nevével visszaélve akartak csalók tűzifát értékesíteni. A tilosban járók lebuktatására a Nébih ellenőreivel közös akcióban került sor.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A budai agglomeráció településein tevékenykedő csalók a közösségi médiában terjesztett hirdetéseikben valótlanul azt állították, hogy a Pilisi Parkerdőből származó fát értékesítenek a lakossági vevőknek - írja közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt. A Parkerdő munkatársai és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) faanyagkereskedelmilánc felügyelet (EUTR) ellenőrei próbavásárlással keresték meg a hirdető árusokat. A kiszállítás alatt tartott ellenőrzés során bebizonyosodott, hogy a csalók nemhogy nem tudták igazolni a Pilisi Parkerdőtől való származást, de a faanyag legális eredetét bizonyító dokumentumokkal sem rendelkeztek. A Nébih ellenőrei a faanyagot és a szállításhoz használt gépkocsit zár alá vették, az eljárás folyamatban van, az elkövetők ellen a Pilisi Parkerdő Zrt. feljelentést tett.

Az állami erdészeti társaság ismételten felhívja a figyelmet a tűzifa legális forrásból, számla ellenében történő vásárlásának fontosságára. Az illegális faanyag-forgalmazók számos esetben trükköznek a kiszállított mennyiséggel is, és reklamáció esetén gyakorlatilag utolérhetetlenek, így közvetlenül kárt okoznak a megrendelőknek. Emellett fontos szempont, hogy az illegálisan forgalomba kerülő tűzifa kitermelése az erdőket is károsítja, míg a szabályoknak megfelelően értékesített faanyag garantáltan fenntartható erdőgazdálkodásból származik. A legális, a vásárlót és az erdőket egyaránt védő vásárlási folyamatot segítik a Nébih EUTR hatóság https://portal.nebih.gov.hu/eutr-vasarloi és a https://tuzifatokosan.nebih.gov.hu/kereses honlapokon található információk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?