Óriási ellenőrzés indul: bármikor lecsaphat a Nébih a gabonatárolókra

Óriási ellenőrzés indul: bármikor lecsaphat a Nébih a gabonatárolókra

agrarszektor.hu
A kormány nemcsak a Magyarországon áthaladó ukrán gabonát, illetve annak útját ellenőrzi, hanem a már korábban beérkezett termények minőségét is. Erről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebook-oldalára kitett bejegyzésében számolt be. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy a napokban elrendelt célellenőrzés során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberi minden - összesen körülbelül 700 - hazai gabonatárolót fel fognak keresni, és mintát fognak venni az ott elhelyezett, de korábban nem vizsgált ukrán gabonatételből. A bejegyzéshez csatolt videóüzenetben a kormányszóvivő arról is beszélt, hogy nem hagynak nyitva semmiféle kiskaput, és hogy Magyarországon nem kerülhet forgalomba szennyezett gabona.

Szentkirályi Alexandra arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország az uniós rendelet ellenére sem engedi, hogy az ukrán gabona ellenőrizetlenül jusson az országba. A hazai importtilalom bevezetése mellett a szakemberek az Agrárminisztérium rendelkezése szerint országosan minden hazai gabonatárolót felkeresnek, célellenőrzést végeznek, és a szükséges mintákat meg is vizsgálják - mondta el a kormányszóvivő, a Nébih laboratóriumából jelentkezve, ahol megnézte, hogyan zajlik a gabonák esetében végzett úgynevezett mikotoxin vizsgálat. Szentkirályi Alexandra kiemelte, hogy

nem engedünk abból, hogy csak kiváló minőségű és biztonságos élelmiszer kerüljön a magyar emberekhez, hogy csak megfelelő takarmány kerüljön a magyar gazdákhoz.

A helyzetet súlyosbítja, hogy Magyarországon jelenleg rendkívül nagy mennyiségű, toxinokkal szennyezett kukorica található. A helyzet megoldása egyre sürgetőbb lenne, ám a megoldás még várat magára. Ezt a napokban jelezte a Magyar Bioüzemanyag Szövetség, de erről beszélt Reng Zoltán is, a a Hungrana Zrt. vezérigazgatója a cég zártkörű szakmai sajtóreggelijén.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?