Fontos adat jön, ez kihat a kukorica és a szója árára is

Fontos adat jön, ez kihat a kukorica és a szója árára is

agrarszektor.hu
A piaci szereplőknek gyakran vannak fenntartásaik az amerikai mezőgazdasági minisztérium becsléseivel kapcsolatban, különösen, ha a vetésterületről és a hozamokról van szó, ám az elemzők többnyire elégedettek az idei évre vonatkozó, először márciusban közzétett vetésbecslésekkel - írja a Reuters. Pénteken érkezik az USDA adata, amely kihat a piacokra is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

1980 óta az egyetlen olyan június, amikor mindkét kultúra esetében hasonlóan kis területváltozások történtek márciushoz képest, 2002-ben volt, így statisztikailag valószínűtlen, hogy a kukorica és a szója is ilyen közel kerüljön a márciusi számhoz.

Márciusi becslés, júniusi tény

Az elemzők viszonylag biztosak az előrejelzésekben. A kukorica hektárszámára vonatkozó becslések tartománya 800 ezer hektár, ami 2017 óta a legkisebb ebben a jelentésben, és a hároméves 1,41 milliós átlag alatt van. A szójabab 607 ezer hektáros tartománya 2005 óta a legkisebb, és a 1,11 milliós átlag alatt van.

Az eső közbeszólhatott

A kukorica vetésterülete a márciusi felmérés és a júniusi felmérés között erős tendenciát mutat, az elmúlt 20 júniusból 15-ben emelkedett, így a piac által várt csökkentés kissé kívül esik a normán. Ugyanakkor az öt csökkenő év között volt a valaha volt leggyorsabb és leglassabb kukoricaültetési szezon is.

Az elmúlt 20 évből 11-ben a szójabab júniusi vetésterülete magasabb volt, mint a márciusi, bár az elmúlt négy évből háromban alacsonyabb volt. Azokban az években, amikor alacsonyabbak voltak, szintén különböző vetési ütemek között oszlottak meg.

A szójababot 2023-ban gyorsan vetették el, bár ez volt a helyzet 2021-ben is, amikor a júniusi szójabab-vetésterület valamivel alacsonyabb volt, mint márciusban, mivel az elemzők túlbecsülték az emelkedő áraknak a vetésekre gyakorolt hatását.

Jó feltételek, de alacsony árak

A vetési feltételek többnyire ideálisak voltak a kukoricaövezetben, de az árak alakulása már nem volt ilyen kedvező. Mire a gazdák május közepén a vetés sűrűjébe értek, az új termésű kukorica és szójabab határidős ügyletek százalékos csökkenése 2023 eleje óta a legnagyobb volt az elmúlt több mint két évtizedet figyelembe véve.

Legutóbb 2018-ban és 2015-ben fordult elő, hogy a júniusi kukorica- és szójaültetvények egyaránt egy százalékon belül maradtak a közzétett adatokhoz képest - teszi hozzá a Reuters.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?