Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Tavaly Olaszország profitált Spanyolország termelésének visszaeséséből, ellenben idén az Europech becslései szerint megfordul a helyzet: az ibériai ország termelése ugyanis közel 80%-kal növekszik és várhatóan meghaladja a 1,5 millió tonnát, míg Olaszország termelése mintegy 20%-kal csökken, alig több mint 900 ezer tonnára. Görögországban szintén csökken a termés mennyiség (-24%-kal 665 ezer tonnára), míg Franciaországban az előző évihez hasonlóan fog alakulni a termés. Úgy tűnik, hogy jelenleg spanyol dominancia van, ellenben ahogy az gyakran előfordul, az időjárás még okozhat változást. Az ibériai ország ugyanis példátlan aszállyal küzd, ez hatással lehet a termelési kapacitásra a szezon további részére - írja a NAK.
Import-Export
Ami a külkereskedelmet illeti, a 2022-es év kétségkívül az elmúlt öt év legjobb kereskedelmi szezonja volt Olaszország számára, hiszen közel 200 millió euró értékben exportált őszibarackot és nektarint a világ minden tájára. Az európai piac még mindig felveszi az exportált mennyiség nagy részét, Németország továbbra is szilárdan az első helyen áll 25%-os részesedéssel. Nyilvánvaló azonban, hogy ezek a rekord eredmények nagyrészt a spanyol termelés drasztikus visszaesésének volt köszönhető.
Ami az importált mennyiségeket illeti, két olyan év is volt (2020. és 2021.), amikor magasabb mennyiségek kerültek behozatalra, mint amennyit exportáltak, így a kereskedelmi mérleg negatív lett. Általánosságban azonban elmondható, hogy a termelés mintegy 10%-át importálja Olaszország, nagyjából 100 ezer tonnát, amelynek több mint 30%-a Spanyolországból származik.
Olasz termelés
Az ISTAT adatai szerint: az őszibarack és nektarin termőterülete 2017 és 2022 között 13%-kal, 68 ezer hektárról 58 ezer hektárra csökkent. Ennél visszafogottabb a termelési adat, amely mindössze 8%-os csökkenést mutat. Ültetvények kivágása Észak-Olaszországra koncentrálódott, olyannyira, hogy Emilia-Romagna, Piemonte és Veneto régiók az őszibarack és nektarin ültetvényeik több mint 30%-át veszítették el. Ezzel szemben a dél-olaszországi nagytermelők, mint Campania régió és Szicília 2-3% közötti veszteséget szenvedtek el, míg Apulia régió közel 20%-kal növelte termőterületét. Campania régió a félsziget mentén vitathatatlanul vezető szerepet tölt be.
Hazai fogyasztás
A hazai fogyasztás elemzése a különböző értékesítési csatornák átlagát figyelembe véve a mennyiség 10 százalékos csökkenését mutatja az elmúlt öt szezon során, ezt a csökkenést az értékben való 16%-os növekedés ellensúlyozza. A diszkontáruház a legjobban teljesítő csatorna, különösen értékben (+34%), míg a hagyományos kiskereskedelem volumenben összeomlik (-18%), de értékében változatlan marad. Ahogy az várható volt, az őszibarack fogyasztási mennyiségének folyamatos csökkenése tapasztalható, míg a nektariné, ha enyhén is, de növekedett.