Aszály fenyeget Magyarországon: erre jobb, ha mindenki felkészül

Aszály fenyeget Magyarországon: erre jobb, ha mindenki felkészül

agrarszektor.hu
Múlt péntek óta országszerte száraz, meleg időben dolgozhattak az aratókombájnok, a talaj felső fél méteres rétege azonban a Kisalföldön és az Alföldön is többfelé meglehetősen kiszáradt. A nyári növényeknek jól jönne egy alapos öntözés, mert ezeken a tájakon már az aszály jelei mutatkoznak. A héten csapadékra záporok, zivatarok formájában van esély a hőséget meg-megszakító gyenge hidegfrontokhoz kapcsolódóan. Ma éjszaka csak elszórtan, szerdán és csütörtökön azonban többfelé várható zápor, zivatar.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt hét első felében még többfelé volt csapadék az országban. Hétfőn késő este délnyugat felől érte el hazánkat egy kiterjedt zivatarzóna, melyből a Balaton tágabb környezetében 10-30 mm esett, kedden pedig gyenge esők, záporok öntöztek az ország délnyugat-északkeleti széles sávjában, ekkor azonban a legtöbb helyen már 5 mm alatt maradt a csapadék mennyisége - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. Szerdán estétől ismét nyugat-délnyugat felől jöttek zivatarok, ezúttal azonban többfelé esett kiadósabb, 5-15 mm néhol 20-35 mm közötti mennyiség. Péntek óta azonban száraz idő az uralkodó hazánkban. A július első dekádjában lehullott csapadék mennyisége csak a nagyobb felhőszakadások által érintett foltokban valamint a délnyugati országrészben haladja meg a 20 mm-t, de helyenként sajnos az 5 mm-t sem éri el. A sokéves átlaghoz képest így az ország nagy részén csapadékhiány mutatkozik nem csak az elmúlt 10 napot tekintve, hanem a mögöttünk álló harminc napban is, Medárd napja óta sokfelé 20-50 mm-rel kevesebb esett az ilyenkor szokásosnál.

10 napos csapadékösszeg 2023. július 9-ig (mm)
10 napos csapadékösszeg 2023. július 9-ig (mm)
A 10 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. július 9-ig (mm)
A 10 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. július 9-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. július 9-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. július 9-ig (mm)

A talaj felső fél méteres rétege hazánk északnyugat-délkeleti sávjában többfelé kritikusan száraz állapotba került, nedvességtartalma nem éri el a 40%-ot a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában. A délnyugati és északkeleti országrészben viszont megfelelő a nedvességtartalom. A fél-egy méter mély talajréteg egyelőre országszerte jó vízellátottságú.

Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. július 9-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. július 9-én (%)
Talajnedvesség a talaj 50-100 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. július 9-én (%)
Talajnedvesség a talaj 50-100 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. július 9-én (%)

A hőmérséklet a múlt csütörtökön átvonult hidegfront óta emelkedő tendenciát mutat. Vasárnap már országszerte kánikula volt 30 fok fölötti maximumokkal, éjszakánként azonban a legtöbb helyen 15 fok alá hűlt a levegő.

Maximum hőmérsékletek 2023. július 9-én (Celsius fok)
Maximum hőmérsékletek 2023. július 9-én (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. július 9-én (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. július 9-én (Celsius-fok)

A kalászosok és a repce aratása javában zajlik. Elég változékony időben kezdődött a betakarítás, a korábbi nagy csapadékokból adódóan többfelé vannak megdőlt táblák is, de az elmúlt napok száraz időjárásában jól lehetett haladni a munkákkal. A kukorica és a napraforgó a legtöbb helyen szépen fejlett. A kukorica a címerhányás állapotában van, a napraforgó pedig már sokfelé virágzik. A további optimális fejlődésükhöz a következő hetekben bőséges csapadékra lenne szükség a szemek képződéséhez majd növekedéséhez.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeik a június közepére vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban magas az index értéke, de az előző időszakhoz képest már nagy területen csökkenés látható, mely főként az őszi vetések érésének tudható be. A nyári növények zöld tömege ugyanakkor intenzíven növekszik. Az anomália térkép szerint a sokéves átlagnál továbbra is országszerte jóval magasabb az index értéke, azaz a növényzet fejlettebb, dúsabb, zöldebb a szokásosnál.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 620 és 740 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség egyre nő. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg. A tavalyi évhez képest 70-120 foknap a hiány, a sokéves átlaghoz képest pedig 30-60 foknap. Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai egy szűk héttel később következnek be a szokásosnál.

Az április 1-től kukoricára számított hőösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. július 9-én (foknap)
Az április 1-től kukoricára számított hőösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. július 9-én (foknap)

Az előttünk álló héten több hidegfront is érinti térségünket, de ennek ellenére szinte egész héten marad a kánikula. Zápor, zivatar hétfőről keddre éjszaka elszórtan, majd szerdán és csütörtökön többfelé előfordulhat. Pénteken és szombaton csak kevés helyen, főként a déli országrészben lehet csapadék. A legmelegebb órák hőmérséklete jellemzően 30 fok fölött alakul. Szerdán várható a legmelegebb, ekkor nagy területen 35-38 fokig melegedhet a levegő, majd csütörtökre néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, de péntektől ismét melegedés kezdődik. Éjszakánként a nagyobb városok és a vízparti területek kivételével 20 fok alá csökken a hőmérséklet. Szerdán és csütörtökön várható több felhő, a többi napon azonban igen erős lesz az UV sugárzás, az arra érzékeny növények leveleit és terméseit napégés veszélyezteti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?