Idén több a gyümölcs, de aggasztó a piac helyzete

Idén több a gyümölcs, de aggasztó a piac helyzete

agrarszektor.hu
Míg tavaly az aszály, a termőterület csökkenése sújtotta az európai gyümölcságazatot, addig idén a jó alapfeltételek mellett inkább a piaci zavarok miatt fájhat a fejük az EU gazdáinak. A termelési hajlandóság és jobbára az időjárás is kedvezőbben alakult, mint a korábbi években, a felvásárlási árak ugyanakkor mélyen alulmúlják több gyümölcs esetében a termelők által elvárt szintet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

– közölte összesítésében az Európai Bizottság. Ez a visszaesés elsősorban a sárgadinnye (-9,5% 2022-ben) és a görögdinnye (18,4% 2022-ben) alacsonyabb betakarított termésének köszönhető. Az őszibarack és a nektarin termelése viszont nőtt (+5,6% 2022-ben), az eperé pedig viszonylag változatlan maradt.

Spanyolország a legelső

Spanyolország a nyári gyümölcsök egyik legfontosabb uniós termelője. Az EU görögdinnyéjének közel felét (45,4%), sárgadinnyéjének közel egyharmadát (32,0%), valamint mind az eper, mind az őszibarack és nektarin (26,9%) több mint egynegyedét (27,3%) termelte 2022-ben.

Hasonlóképpen, Olaszország az EU dinnyéjének valamivel több mint egyharmadát (36,1%), őszibarackjának és nektarinjának (35,6%), valamint görögdinnyéjének egynegyedét (25,6%) termelte.

Néhány különleges nyári gyümölcs esetében más uniós tagállamok voltak a legfontosabb termelők: Lengyelország a második helyen áll az epertermelésben (az EU össztermelésének 16,7%-a), Görögország a második helyen áll az őszibarack- és nektarintermelésben (27,1%) és a harmadik helyen a görögdinnye-termelésben (12,4%), Franciaország a harmadik helyen áll a pézsmadinnye-termelésben (18,8%), Németország pedig a harmadik helyen áll az epertermelésben (az EU össztermelésének 11,1%-a).

Idén a piaci zavarok meghatározóak

Spanyolországban a dinnye esetében 2021-ben még 23 ezer hektáros termőterülettel számoltak, de idén már a 20 ezer hektárt sem érik el, ennek ellenére a nagyon korai dinnyeszegmensben értékesítési problémákkal küzdöttek az ottani termelők. Március-áprilisban ugyanis a dinnyének kifejezetten kedvező időjárás mellett a tavalyi hozamok csaknem dupláját szedhették le a földekről, majd amikor elkezdték exportálni, beütött a hideg április végi – május eleji időszak, amelynek következtében az európai kereslet visszaesett – közölte korábban a Fruitveb.

Nő a termőterület

Idehaza a dinnyetermelés tavaly jelentős visszaesést szenvedett el, mindössze 2635 hektáron termelték, és a 2022-es emlékezetes aszály miatt a termésmennyiség sem alakult jól. Idén a görögdinnye-termőterület 2870 hektárra bővült, és ennek a növekedésnek a motorja Kelet-Magyarország volt: itt 25-30%-kal nagyobb területen termesztenek majd görögdinnyét, míg az ország többi termesztőkörzetében.

Az országos termőterület örvendetes, 10 százalék körüli növekedése ellenére sem éri még el a 2021-es szintet (3500 hektár), ráadásul a jóval magasabb munkaerőigényű sárgadinnyénél területcsökkenéssel is kell számolni (a tavalyi 350 után idén körülbelül 315 hektáron foglalkoznak majd ezzel a kultúrával).

Az idei trendek közül feltétlenül megemlítendő, hogy tovább csökken a megtermelt dinnyék mérete, mivel a fogyasztói igények egyértelműen ebbe az irányba mutatnak, és ez a trend már tavaly is jelentkezett: az áruházakban a folyamatosan a ládákban maradtak a nagyobb dinnyék, miközben a kisebb, 5-7 kilós árut mindig elkapkodták a vevők – tette hozzá a szakmai szervezet.

Nem tesz jót a kötelező akció

Az elmúlt napokban több áruházlánc is kedvezményt hirdetett a magyar dinnyére, amin a termelők és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is felháborodott. Azt kifogásolják, hogy még csak most kezdődött el a szüret, és máris akciós áron adják a terméket a boltok.

A túl sok csapadék kárt is okozott, például a cseresznye esetében néhol repedések jelentek meg a gyümölcsökön a hirtelen érkező, nagy mennyiségű víz miatt, a meggy esetében szintén sok a víztartalom. Ezen két termény esetében jelentős veszteségek is keletkeztek idén, igaz, inkább a tavaszi fagyok tizedelték meg az állományt, valamint a virágzás idején tapasztalt borús, hűvös időjárás.

Az alma termését ma a szakma jónak látja, az elmúlt évek nehézségei után idén normális évet zárhatnak az almatermelők – legalábbis, ami a termés mennyiségét illeti.

A legnagyobb gond ezeknél a gyümölcsöknél is az árakkal van: a termelők költségnövekedését nem veszi figyelembe a piac, amelyet idehaza és külföldön egyaránt a fogyasztáscsökkenés jellemez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?