Vége! Három megyében is feloldották a tűzgyújtási tilalmat

Vége! Három megyében is feloldották a tűzgyújtási tilalmat

agrarszektor.hu
Az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően megszűnt a fokozott tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2023. augusztus 6-tól visszavonta a tűzgyújtási tilalmat Borsod Abaúj-Zemplén, Heves és Pest vármegyékben. A hatóság ugyanakkor arra is felhívta a lakosság figyelmét, hogy 5 vármegyében változatlanul érvényben maradt a korlátozás, ezért különösen ezeken a területeken fontos az elővigyázatosság!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A visszavonással érinett vármegyékben az elmúlt napokban lehullott csapadék következtében csökkent a tűzkockázat, valamint átnedvesedett az 1 és 10 órás holt biomassza. A döntést az is indokolta, hogy a hullámzó hidegfrontból további csapadék várható, illetve a csökkenő hőmérséklet növeli a levegő relatív nedvességét, így közvetetten a holt biomassza nedvességét is - írta meg a Nébih.

Erdőterületen tüzet rakni a tűzgyújtási tilalom megszűnése után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakóhelyen szabad, szélcsendes időszakban úgy, hogy az a környezetre veszélyt ne jelentsen. A tüzet nem lehet felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőn kívüli és a lakott területeken is, mert a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet. A tűz őrzéséről és annak eloltásáról, a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója minden esetben köteles gondoskodni.

A tűzveszélyes időszak a továbbiakban is fennmarad a következő vármegyékben: Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg. Ezeken a területeken tehát továbbra is tilos a tűzgyújtás, azaz nem szabad tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakóhelyeket, a vasút- és közútmenti fásításokat, továbbá a parlag- és gazégetést is! Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

FRISSÍTÉS: A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőtől, azaz 2023. augusztus 7-től az alföldi vármegyékben is visszavonta a tűzgyújtási tilalmat. A hatóságnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az elmúlt 24 óra csapadékos időjárásának köszönhetően megszűnt a fokozott tűzveszély, ezért visszavonják a tűzgyújtási tilalmat augusztus 7-től Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben - tájékoztattak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02