Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A sárgarépa a legjobban dráguló élelmiszer Magyarországon: júniustól júliusig 89%-kal nőtt meg az ára. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint amíg júniusban még csak 387 forintot kértek kilójáért, ez júliusra 730 forintra emelkedett - derült ki az RTL Híradójából.
A sárgarépa azért is drágult meg ennyire, mert egész Európában hiány van belőle. Sokfelé kevesebb répát vetettek idén, de Hollandiában az aszály is megtizedelte a termést
- mondta el Varga István, a FruitVeB alelnöke.
A szakember szerint a legnagyobb probléma az, hogy a termelési költségek megemelkedtek, a termelési kedv viszont alábbhagyott. Emiatt keletkezett ez az árrobbanás. Varga István úgy fogalmazott, hogy ha ősszel beérnek a későbbi vetések, a sárgarépa ára akkor is csak 15-25%-kal csökkenhet. A többi zöldség viszont nem lesz olcsóbb a jövőben se. Pedig a vöröshagyma ára 73%-kal, a káposztáé pedig 23%-kal ugrott meg az előző évhez képest. Ennek oka az, hogy a hazai gazdálkodók a szükséges termékeket, például a gépeket, vetőmagot, műtrágyát, magas áron kénytelenek beszerezni külföldről.
Idén júliusban 17,1 százalékos inflációt mért a KSH az előző év azonos időszakához képest. Bár ez 2,5 százalékponttal kisebb érték, mint a pénzromlás júniusi mértéke, a környező országokban, például Romániában, Horvátországban és Szlovéniában már tavasszal 10% alatt volt az infláció.