Szereted a magyar gyümölcsöket? Akkor ennek a hírnek örülni fogsz

Szereted a magyar gyümölcsöket? Akkor ennek a hírnek örülni fogsz

agrarszektor.hu
Közeledik a nyár vége, de még bőven vannak szezonális nyári gyümölcsök: a sárgadinnyéből, a görögdinnyéből, az őszibarackból, a nektarinból és a szederből számos finomság készülhet. Sokszor hallani a gyümölcsökkel kapcsolatban, hogy magas szénhidráttartalmuk miatt nem igazán érdemes, vagy csak módjával szabad fogyasztani őket, ez azonban nem igaz - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat dietetikusa elmondta, hogy az édes, lédús gyümölcsök magasabb szénhidráttartalmát főként egyszerű cukrok adják, ilyen a fruktóz vagy más néven gyümölcscukor és a glükóz, azaz a szőlőcukor. Mégsem szabad tartani a gyümölcsöktől, mert fogyasztásuk a kiegyensúlyozott táplálkozás egyik fontos alappillére. A bennük lévő cukrok mellett összetett szénhidrátokat, rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak, tehát sokkal többek, mint egyszerű cukorforrások - mondta a szakember, hozzátéve, az ajánlások szerint legalább 200-250 gramm gyümölcs egy nap megfelelő mennyiség lehet.

A dietetikus beszélt arról is, hogy ha az ember teheti, érdemes mindig szezonális gyümölcsöket vásárolni és felhasználni. A dinnye-, illetve a barackfélékre és a szederre, de bármely más gyümölcsre is igaz, hogy ha a szezonjában, természetes érési idejében, hazai forrásból választva fogyasztja valaki, biztos lehet benne, hogy mindent megtettünk a legmagasabb vitamin- és ásványianyag-összetételért.

A beltartalom azonban nem minden! Az édességükre is hatással van mindez, nem véletlen, hogy zamatosabbnak, finomabbnak érezzük a napérlelte, frissen szedett gyümölcsöket

- fogalmazott Fülöp Lili.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?