Vége a dilemmának? Segítenek a gazdáknak ebben a döntésben

Vége a dilemmának? Segítenek a gazdáknak ebben a döntésben

agrarszektor.hu
Véget ért a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos őszi búza és őszi káposztarepce posztregisztrációs fajtakísérlete. Az objektív felmérés eredményeit 2023-ban is összefoglaló kiadványokban tették közzé az érdeklődők számára a szervezők. A kísérletek alapvető célja, hogy a termelők számára hasznosítható, objektív információt adjanak, ezáltal segítve a fajtaválasztást.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ismét megszervezte az őszi búza, az őszi káposztarepce, valamint a kukorica fajtakísérleteket. Utóbbi eredményeit az őszi betakarítás után értékelik majd. A kísérletek alapvető célja, hogy a termelők számára hasznosítható, objektív információt adjanak, ezáltal segítve a fajtaválasztást. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a kísérletben szereplő fajtasorra ajánlati fajtalistaként tekint, hangsúlyozva, hogy a résztvevőkön kívül számos kiváló fajta áll a termelők rendelkezésére - olvasható a közleményben.

EZ IS ÉRDEKELHET

A sikeres gazdálkodás egyik fontos összetevője a hiteles információ az egyes fajták teljesítményéről több szempontot is vizsgálva. Ebben már csaknem két évtizede meghatározó tájékozódási forrást jelent a GOSZ-VSZT-NAK fajtakísérleti rendszere

- hangsúlyozta Takács Géza.

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke kifejtette: az egész országra kiterjedő fajtakísérletek egymástól eltérő adottságú területein elért eredményeit is össze lehet hasonlítani, amely kitűnő tájékozódási forrás a különböző ökológiai viszonyok mellett gazdálkodók számára. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hangsúlyozta, hogy a repcére immáron négy évre visszamenőleg rendelkezésre állnak fajtakísérleti adatok, így már egy széles körű adatbázis segíti a fajtaválasztást.

EZ IS ÉRDEKELHET

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint a tavalyi, történelmi aszállyal sújtott esztendő után idén csapadékosabb időjárási körülmények között volt lehetőség vizsgálni a repce- és búzafajták mennyiségi és minőségi mutatóit. A NAK szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó tagjai számára az idei és a korábbi évek vizsgálati eredményei nagy segítséget jelentenek a megalapozott fajtaválasztáshoz.

2022 őszén az ország 8 helyszínén - Bólyban, Füzesabonyban, Hajdúböszörményben, Martonvásáron, Mosonmagyaróváron, Szarvason, Szegeden és Szombathelyen 24 korai és 25 középérésű, azaz összesen 49 búzafajtát vetettek el. A kísérlet kivitelezői köre bővült, így a Nébih fajtakísérleti állomások mellett bekapcsolódott a munkába az Agresearch Kft. és kódolt formában három nemesítő intézmény: az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Martonvásáron, a Gabonakutató Nonprofit Kft. Szegeden és az Isterra Közép-Európa Kft. Füzesabonyban nemesítői tenyészkertekben adott helyet a kisparcellás kísérletnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Őszi búza esetében a két éréscsoportban háromismétléses parcellaelrendezésben zajlott a vizsgálat. Az őszi és téli csapadékellátottság miatt az állományok jól fejlődtek. A gombabetegségek ellen a módszertan keretei közötti többszöri növényvédelmi beavatkozást végeztek a kísérletekben. A betakarítást több állomáson az esőzések erősen hátráltatták. Az elmúlt év őszén összesen 22 őszi káposztarepce hibridet két éréscsoportban, 5 helyszínen - Bozzai, Bóly, Bödönhely, Taktaharkány és Püski - állítottak be az Agresearch Kft. és az Agrofil Kft. szakemberei. A vetésidőben a rendkívüli aszályos időjárás nem kedvezett a növényállományok fejlődésének. Az igazi nehézséget a betakarításkori esőzések és viharok okozták

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58