Foghatják a fejüket ezek a francia termelők: beütött a baj az ültetvényeken

Foghatják a fejüket ezek a francia termelők: beütött a baj az ültetvényeken

agrarszektor.hu
Véget ért a nyár, és ezzel együtt a csonthéjas gyümölcsök szezonja is. A Francia Őszibarack- és Kajszitermelők Szövetsége (Pêches et Abricots de France) áttekintést adott ki az idei kissé "szokatlan" szezonról. Míg a 2023-as év a nektarin és az őszibarack esetében "meglehetősen kielégítően" alakult, addig a kajszi esetében sokkal "vegyesebbek" voltak a tapasztalatok.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kajszi

A szezon elején számos jégeső sújtotta a Bouches-du-Rhône, Gard és Drôme régiók gazdaságait, ellenben a késő tavaszi időjárási körülményeknek köszönhetően ezek a veszteségek nem lettek jelentősek. A számadatokat még meg kell erősíteni, de a betakarítási mennyiségek majdnem 25%-kal magasabbak voltak, mint tavaly (az előrejelzések április végén 125 000 tonnáról szóltak). Bár a májusi esőzések megmentették a termés egy részét, a szezon első részében mégis meggyengítették a gyümölcsöt. Június végéig kellett várni kielégítőbb termésre, a piac nehéz technikai körülmények között nyílt, nagyon heterogén minőségű gyümölcsökkel és jégeső okozta károkkal. Emlékeztetőül, a becsült európai termés 500 000 tonna volt, ami az Emilia-Romagna régióban bekövetkezett veszteségek miatt kissé elmaradt a várható mennyiségtől. Spanyolország és Franciaország megőrizte potenciális termésmennyiségét, köszönhetően a májusi esőzéseknek - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A június vége és július közepe közötti termeléscsúcskori mennyiségeket nehézen vette fel a piac, a Spanyolországgal szembeni éles verseny és a nehéz gazdasági helyzet (alacsony vásárlóerő, zavargások) és rossz időjárás miatt. A termelők és a forgalmazók ezért úgy döntöttek, hogy egyesítik erőiket az értékesítés fellendítése és a piac megtisztítása érdekében. Számos promóciós akciót szerveztek jelentős árengedményekkel, amelyekben a termelők, a központi beszerzési ügynökségek és számos kiskereskedő megállapodott. Az Interfel kommunikációs kampányt is szervezett a fogyasztás ösztönzésére az akut válság idején. Ez az általános mozgósítás lehetővé tette számunkra a készletek gyors csökkentését - magyarázta Raphaël Martinez a Francia Őszibarack- és Kajszitermelők Szövetségének igazgatója.

A szövetség folytatja a 2019-ben indított "Kajszi Minőségi Terv" kidolgozását, amelynek 2 tengelye van: fajtajegyzékek, amelyek segítik a termelőket a kiemelkedő ízpotenciállal rendelkező fajták kiválasztásában, valamint a kajszi minőségi mutató, amely a szállítmányozási állomáson történő csomagoláskor meghatározza a tételek minőségi potenciálját. Erre a munkára azért van szükség, mert "ha a gyümölcsünk nem megfelelő minőségű, nehéz új fogyasztókat találni és ismételt vásárlásokra ösztönözni."

EZ IS ÉRDEKELHET

Őszibarack és nektarin

Az őszibarack és nektarin esetében idén nem sok minőségi probléma merült fel. A szezon később kezdődött, mint a kajszi esetében, ezért a szüret idején kevésbé érintette őket a kedvezőtlen időjárás. A rendszeres napsütésnek köszönhetően a gyümölcs minősége kiváló volt. Az augusztus közepén, a hőhullámot követő viharok gyengítették a gyümölcsök minőségét körülbelül 2 héttel a szezon vége előtt. A májusi esőzések a kajszihoz hasonlóan véget vetettek az aszály veszélyével kapcsolatos bizonytalanságoknak. A spanyol normális termelési szintek mellett az európai kínálat valószínűleg meghaladta a 2 600 000 tonnát, ami közel 300 000 tonnával lett több, mint a tavalyi mennyiség. A nehéz gazdasági környezet és a fogyasztás szempontjából kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére Észak- és Nyugat-Franciaországban a piac viszonylag kiegyensúlyozott maradt. Igazi bravúr, mivel a szezon kezdete óta a Spanyolországból érkező nagy mennyiségek versenyeznek a francia termeléssel. A jelentős feszültségek ellenére azonban idén is megmaradt az értékesítés folyamatos áramlása, valamint a visszatérő szép időjárás egészen az utolsó napokig nagy keresletet biztosított.

Laposbarack

A spanyol laposbarack még mindig jelentősen korlátozza a francia gyümölcs jelenlétét a polcokon, de Franciaországban erős a kereslet e szegmens iránt, így a hazai termelésnek fokozatosan növekednie kell. Néhány termelő már belevágott (Franciaország jelenleg 5000 tonnát termel), és hamarosan mások is követhetik őket. Az egyetlen hátránya a spanyolhoz képest, hogy magasabbak a termelési költségek. A francia termelés csak alkalmanként lesz képes felvenni a versenyt a spanyol gyümölccsel, mert az alacsony árpozíció és az ízminőség mellett Spanyolország nagy mennyiségben termel. Az sem garantált, hogy a kiskereskedők a spanyol terméket a drágább francia gyümölccsel akarják majd helyettesíteni. Remélhetőleg az olyan tényezők, mint a származás, a környezeti értékek és a szénmegkötés a gyümölcsösökben a francia gyümölcsöknek fog kedvezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02