Nincs megállás: hamarosan egész Magyarországot ellepik az erdők

Nincs megállás: hamarosan egész Magyarországot ellepik az erdők

agrarszektor.hu
Somogy, „az erdők országa”, ennek ellenére itt is lehet helyet találni még több fának, amelyek szebbé és vonzóbbá teszik az itteni településeket - mondta Feldman Zsolt Balatonbogláron, a Platán strandon a Településfásítási Program keretében tartott faültetés alkalmával. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a program idei őszi szakaszában 345 településen nyolcezer facsemetét fognak elültetni, és a kezdeményezés jövő tavasszal is folytatódik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy város számára a fával borított területei nemcsak gazdag ökoszisztémát jelentenek, hanem egyúttal élhetőbb, a klímaváltozás negatív hatásaival szemben védettebbé teszik környezetet. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Somogy vármegyei település parkosított szabadstrandján emlékezett az Országgyűlés egykori elnökére, politikusra, Gaál Gasztonra, aki a 20. század elején a Boglári Várdomb fásításával példát mutatott a vidék lakóinak.

Feldman Zsolt felidézte: az agrártárca 2019-ben hirdette meg az Országfásítási Programot, 2020-ban pedig ennek keretében elindult a Településfásítási Program. Az elmúlt évek klimatikus változásai, a mind hosszabb ideig tartó hőhullámok és szárazság megerősíti, hogy a klímaváltozás hatásait mérsékelni képes erdők telepítése, a fával borított területek növelése mennyire fontos. Azért is folytatja az Agrárminisztérium ezeket a programokat, hogy az ország fával borított területei növekedjenek, környezeti állapota javuljon és mérséklődjenek a klímaváltozás hatásai.

Az államtitkár az Országfásítás sikereként említette, hogy a program meghirdetése óta több mint 42 ezer hektár új erdőt telepítettek. A Településfásítási Program eddigi két ütemében összesen 36 ezer sorfát ültettek el több mint 1350 településen, 1,5 milliárd forint értékben. A Településfásítási Program a 10 ezer lélekszám alatti települések számára nyit lehetőséget közterületeik zöldítésére, pályázat útján 10-30 sorfát igényelhettek, a település talajviszonyai, egyéb éghajlati adottságától függően 13 fafajból választva. A településfásítási program idei őszi szakaszában 345 településen nyolcezer facsemetét ültetnek el, és a kezdeményezés jövő tavasszal is folytatódik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?