Végéhez közeledik a vetés, de bizonytalan a gazdák jövőképe

Végéhez közeledik a vetés, de bizonytalan a gazdák jövőképe

Végéhez közelednek az őszi vetési munkálatok a magyar földeken. Bár az utóbbi hetek során az időjárás - többé-kevésbé - a gazdák keze alá dolgozott, azért voltak olyan térségek, ahol a korábbi aszály miatt csúsztak meg a munkálatok, több helyütt pedig az esőzések okoztak kisebb-nagyobb leállásokat. A szántóföldeken emellett jelentős problémát és komoly károkat okoznak a mezei pockok is. Az Agrárszektor által megkérdezett gazdák - elmondásuk szerint - jól haladnak az őszi vetésekkel, ám a kártevőkkel mindegyiküknek meggyűlt a baja. A műtrágyák beszerzését és felhasználását illetően azt lehet látni, hogy a termelők sokkal bevállalósabbak, mint egy évvel korábban.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Lassan a végéhez közelednek az őszi vetési munkálatok a földeken. És bár az elmúlt hetek csapadékos időjárása az ország legnagyobb részén megfelelően átáztatta a talajokat, azért maradtak olyan területek is, ahol a korábbi aszályos időjárás miatt gondok voltak a talajelőkészítéssel. A gazdáknak ugyanakkor egyre nagyobb károkat és fejfájást okoznak a mezei pockok, amelyek a tavalyi hosszú ősz, az enyhe, száraz, csapadékszegény tél és a korai tavaszodás kedvező feltételeinek hatására rendkívüli módon elszaporodtak a földeken. A helyzet annyira súlyos, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kérésére - megemelte az engedéllyel rendelkező, mezei pockok elleni védekezésre használt készítmények kihelyezhető mennyiségét. Azonban továbbra is tilos a fertőzött területek felületi kezelése, a védekezésre használt készítmény csak a mezei pockok járataiba juttatható be.

A NAK a közelmúltban felmérte azokat a területeket, amelyek a leginkább érintettek a pocokfertőzésben: az adatokból jól látható, hogy az invázió vagy fertőzés a déli vármegyékből terjed fokozatosan észak felé. A rágcsálók a legnagyobb problémát azonban Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében jelentik. A helyzet komolyságát jelzi, hogy a visszajelzések szerint Békés vármegyében az egyes kultúrák vetésterületében jelentős visszaesések várhatóak a pocokinvázió miatt.

A tavalyi évvel ellentétben idén már nem voltak olyan körülmények, amelyek az egekbe lökték volna a műtrágyák árát. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) elemzése szerint 2023 harmadik negyedévében az értékesítési átlagárak 50%-kal mérséklődtek az előző év azonos időszakához képest, ezzel szemben a növényvédő szereké 3-68%-kal nőtt ugyanezen időszakban. A felmérések szerint a július-szeptember közötti időszakban a tavalyihoz képest mintegy 66%-kal több műtrágyát, valamint két és félszer több növényvédő szert vásároltak a gazdák.

EZ IS ÉRDEKELHET

De hogyan is látják maguk a gazdák a helyzetet? Milyen tapasztalataik voltak a talajelőkészítés és a vetés során? Az Agrárszektor ennek járt utána.

A Fejér vármegyei Enyingi Agrár Zrt.-nél már befejezték az őszi árpa vetését, amely 421 hektár lett, de a búzából még 440 hektár hátra van - tudtuk meg Szilárdi Józseftől, a vállalat növénytermesztési főágazatvezetőjétől. A szakember szerint ez körülbelül 75%-os készültségnek felel meg. Az időjárást illetően a növénytermesztési főágazatvezető elmondta, hogy a korábbi esők ugyan hátráltatták a munkákat, de a korábban elvetett növényeknek jót tett a lehullott csapadékmennyiség. Ezzel együtt sok felszíni munkát nem tudtak elvégezni a mintegy 70 milliméternyi lehullott csapadék miatt. A pockok is komoly problémát okoznak a vállalatnak, összesen 4-500 hektáron kellett pocokirtást foganatosítaniuk - mondta el Szilárdi József. A szakember a műtrágyák vásárlását és felhasználását illetően elmondta, hogy a kálisó és a foszfát ára nőtt, ugyanakkor idén olcsóban tudtak nitrogénműtrágyát venni, ami kiegyenlítette a másik két műtrágya áremelkedését.

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Jászapáti 2000. Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési és üzemeltetési igazgatója, Nagy Miklós az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy idén ősszel 2200 hektáron vetettek őszi kultúrákat. Az árpa vetésével már végeztek, a durumbúza esetében 95%-nál vannak, a búzánál pedig 60%-os a készültség. A szakember elárulta, hogy a térségben tapasztalt aszály hátráltatta a talajelőkészítést, egy hónappal ezelőtt még nem tudtak normális talajt készíteni a vetésekhez. Ez az akadály mostanra azonban elhárult, nem úgy, mint a kártevők jelentette kihívás. Nagy Miklós elmondta, hogy rengeteg mezei pocok van a földeken, de a mostani esők valamennyit gyérítettek rajtuk. Az inputanyagokat illetően a cég növénytermesztési és üzemeltetési igazgatója úgy fogalmazott, hogy idén kicsit bátrabbak voltak, és nemcsak nitrogént, de komplex műtrágyákat is tudtak vásárolni. A tavalyinál valamivel többet szereztek be, így ebben a szezonban az alkalmazott technológiáknak megfelelő mennyiségű műtrágyát tudnak majd kijuttatni a földekre. Nagy Miklós hozzátette, hogy mivel a vállalat állattenyésztéssel is foglalkozik, szerves trágyával és hígtrágyával is rendelkeznek. Ezek mostanra felértékelődtek, sokat használtak fel belőlük.

Zoványi György, a Fejér vármegyei Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. növénytermesztési igazgatója elmondta, hogy a körülbelül 3700 hektárnyi szántóföldből még körülbelül 400 hektár van hátra, 42 hektáron vetettek árpát, 1238 hektáron búzát, 457 hektáron durumbúzát és 430 hektáron tavaszi sörárpát. A szakembertől megtudtuk, hogy a csapadékos időjárás meglassította a munkákat, és a mostani hullám meg is állította őket néhány napra. A szakember szerint ugyanakkor nincs ezzel semmi baj, a talajnak kell a víz. Zoványi György elmondta, hogy a mezei pockok náluk is jelen vannak, most fognak védekezni ellenük a búzában, a lucernában és a repcében. A műtrágyák beszerzését és felhasználását illetően a szakember úgy fogalmazott, hogy idén többet vásároltak, mint egy évvel korábban. Az őszi felhasználású műtrágyák, a foszfor és a kálisó mennyisége növekedett, ám nitrogént még egyáltalán nem vásároltak, azzal kivárnak tavaszig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03