Talpraállhat a szántóföldi termelés jövőre?

Talpraállhat a szántóföldi termelés jövőre?

Több tényező miatt is kedvezőtlen helyzetben van jelenleg a szántóföldi növénytermesztés, amely kihat az inputanyagok és a vetőmagok piacára is, ám 2024 ebben változást hozhat. Az előrelépés legfőbb motorja az innováció és a fenntarthatóság lehet, amelyben a Corteva Agriscience tudatos lépéseket tett a közelmúltban is – derült ki a vállalat keddi online sajtóeseményén. A cég elemzése szerint a régióban több termény, de különösen a kukorica esetében csökkent a vetőmag- és a növényvédőszer-piac egyaránt, ám az előrejelzések szerint jövőre ebből a terményből, valamint szójából is komoly mennyiség jelenhet meg a globális kínálatban, amelyet ráadásul növekvő kereslet kísér majd.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei évben a legfontosabb trend a szántóföldi növénytermesztésben a jövedelmezőség csökkenése volt, amelyet a korábbi, magasabb inputköltségek és a csökkenő terményárak, valamint a stagnáló kereslet okozott. Nem segített az ágazatnak a magas kamatkörnyezet sem – mondta el a Corteva Agriscience kedden megtartott online eseményén Sergii Kharin, a vállalat magyarországi ügyvezető igazgatója. A cégvezető előadásában kifejtette:

Kevesebb vetőmag és növényvédőszer

A vetőmagpiac méretének alakulása megegyezett a vetésterület változásával. A kukorica jelentős vetésterületének csökkenése a 3 növény (kukorica, napraforgó, repce) piacának csökkenéséhez vezetett. A vetőmagok átlagos ára 2023-ban jelentős (piaci szegmenstől függően 20-30%-os) áremelkedést mutatott az előző évhez képest.

Összességében a talajfertőtlenítő szerek értéke a napraforgó és a kukorica vonatkozásában 10%-kal csökkent. A repce esetében a növényvédő szerek piaca mintegy 7%-kal zsugorodott.

Erősödhet jövőre a kereslet

A világ nagy termőterületeit illetően elmondható, hogy az amerikai készlet-felhasználás arányok több szójabab-ültetvényt jeleznek. Összességében rekordot jelentő szójatermés várható a nyugati féltekén, miközben a globális kereslet továbbra is erős, bár a regionális termelés változó. Fontos, hogy minden idők második legjelentősebb észak-amerikai kukoricatermelése következhet a 2023-24-es szezonban. Az EU-ban ugyanakkor a kukoricatermelés még mindig 20%-kal marad el a 2021/2022. évi termeléstől – hangzott el.

Az innováció segít a volumennövekedésben

A Corteva eddigi 2023-as globális nettó árbevételéről Sergii Kharin elmondta: ez mindeddig mintegy tizedével esett vissza, ám a piaci folyamatok fényében ez természetesnek mondható, a cég versenytársainál is hasonló helyzetet láthatunk. Az európai és közép-ázsiai térségben ugyanakkor az árbevétel növekedett. Hozzátette:

Erős pozíciók a biológiai termékek piacán

Az eseményen Maria Cirja, a vállalat marketing vezetője beszámolt a Corteva akvizícióiról is. Mint emlékeztetett, a vállalat a biológiai növényvédelem terjedéséből és a fenntarthatósági elvárásokból következő piaci folyamatokra reagálva két, az érintett területen tevékenykedő céget is felvásárolt, és jelentős növekedést vár ezen a téren az elkövetkező másfél évtizedben.

A Symborg mikrobiológiai, biostimulátor termékek területén erős, a jobbára az amerikai kontinensen ismert, világszinten jelentős Stoller pedig széles szortimenttel rendelkezik a növénytermesztéshez kapcsolódó termékek piacán.

A Corteva Agriscience termékfejlesztéseiről szólva ismertette az új termékeket, és azok előnyeit, amelyek a herbicid-rezisztens fajták, a biostimulátorok és a gyomirtó-szerek terén is új lehetőséget kínálnak a termelőknek.

Jövőre jobb év jöhet

Az Agrárszektor kérdésére Sergii Kharin az eseményen kifejtette: nehéz megmondani, hogy a növénytermesztők profitabilitása javulhat-e érdemben a 2024-es esztendőben. Az inputanyagok árában ugyanakkor nem várható jelentős csökkenés, miközben a piaci folyamatok azt jelzik, hogy például a napraforgó és a kukorica ára emelkedhet a jövőben.

Sergii Kharin az Agrárszektor kérdésére elismerte, hogy a magas fehérjetartalommal rendelkező búza iránti kereslet „érdekes terület”, amely a piac és a fogyasztók elvárásai miatt is tartósan emelkedhet a következő években.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06