Meglepő hírek jöttek az olasz paradicsomról: ennek nem sokan örülhetnek

Meglepő hírek jöttek az olasz paradicsomról: ennek nem sokan örülhetnek

agrarszektor.hu
Az olasz ipari paradicsom feldolgozó ágazat által idén 5,4 millió tonna termék került előállításra, ami enyhe csökkenést (-1,3%) jelent 2022-hez képest. A 2023-as feldolgozóipari év mögött hosszú és összetett szezon áll, amiben a termelési költségek csökkenésének semmi jele nem volt. Ebben az évben jelentős nehézségeket okozott a kedvezőtlen időjárás, amelyet egyre inkább heves és hirtelen szélsőségek jellemeztek, amelyek gyakori gyárleállásokat okoztak, valamint november elejéig meghosszabbították a feldolgozási időszakot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A részletes elemzés szerint a végső feldolgozott mennyiség az északi régióban 2,8 millió tonna volt (-3% 2022-hez képest), míg a központi és déli régiókban 2,6 millió tonna paradicsomot dolgoztak fel, ami a tavalyi szezonnak megfelelő mennyiség, annak ellenére, hogy a termőterületeken nagyobb beruházást hajtottak végre (+5%). Mindkét termelési területen romlott a terméshozam, ami a végső fogyasztóknak szánt termékek mennyiségének csökkenésével járt, mivel a magas minőségi előírások garantálása érdekében nagyobb mennyiségű alapanyagot kellett felhasználni - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A most véget ért szezon az elmúlt évek egyik leghosszabb és legösszetettebb szezonja volt - nyilatkozta Marco Serafini, az ANICAV elnöke. Hozzátette, az egymást követő kedvezőtlen meteorológiai eseményekhez kapcsolódó folyamatos megállások és megszakítások, mind az ültetési szakaszban, mind a betakarítás során, egészen november elejéig elhúzták a szezont, ami jelentősen befolyásolta a feldolgozó ipari termelés költségeit, elsősorban az energia- és munkaerőköltségeket. Az elsődleges és másodlagos csomagolás költségeinek növekedése, amely már a korábbi években is jelentősen megterhelte a vállalatok költségvetését, valamint a nyersanyagok árának további emelkedése tovább súlyosbította a helyzetet. Ezek a körülmények minden bizonnyal negatív hatással lesznek az árrésekre. Az éghajlati változók és az inflációs tendenciák mellett a nyersanyagok árának folyamatos emelkedése, amely továbbra is a legmagasabb a világon, tovább terheli a termelési költségeket. E tekintetben a mezőgazdasági partnerekkel folytatott párbeszéd egyre nehezebbé válik.

Az ipari paradicsom betakarítási szezonja rögtön felemásan indult, mivel mindkét termőterületen nehézségekbe ütközött az alapanyag átlagos referenciaáráról szóló megállapodás elérése, valamint a kritikus kérdések a feldolgozás során is fennálltak - nyilatkozta Giovanni De Angelis, az ANICAV főigazgatója. Különösen az ország középső és déli régióiban óriási és indokolatlan áremelkedés következett be: ez a helyzet komolyan megkérdőjelezte az ellátási lánc kapcsolatát, amelyet véleményük szerint meg kell reformálni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ágazat számokban

Az ipari paradicsom feldolgozó ágazat képviseli a legfontosabb olasz feldolgozott gyümölcs- és zöldségellátási láncot, 4,4 milliárd eurós (2022) összforgalmával (ebből 3,3 milliárd eurót az ANICAV-hoz kapcsolódó vállalatok termelnek) stratégiai és ösztönző szerepet játszik a nemzeti gazdaságban, mivel mintegy 10 000 állandó és több mint 25 000 idénymunkást foglalkoztat, a kapcsolódó iparágakban dolgozó munkaerőn kívül. Olaszország, amely az Egyesült Államok és Kína után a világ harmadik legnagyobb ipari paradicsom feldolgozója, továbbra is a közvetlenül végső fogyasztásra szánt feldolgozott termékek legnagyobb feldolgozója, amely a világ termelésének 12,2%-át (44,2 millió tonnát) és az európai feldolgozott mennyiség 52%-át képviseli.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?