Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2023.12.09.) napon.
2023.12.09. szombat: Hazánk nagyobb részén marad a borult, párás, foltokban ködös idő, főként délután lehet a Dunántúlon szakadozottabb a felhőzet. Utóbbi területen fordulhat elő helyenként hószállingózás, gyenge havazás. Döntően gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, Sopron térségében élénkülhet meg a déli szél.
A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között várható.
Késő este -5 és +1 fok között alakul a hőmérséklet.
Orvosmeteorológiai tájékoztató: Egy front érkezik, amely felettünk esik szét, mögötte a magasban melegedés kezdődik. A frontérzékenyek körében előfordulhat fejfájás, vérnyomás-ingadozás, koncentrálási nehézség.
A következő napon várható időjárás
2023.12.10 vasárnap: Többnyire erősen felhős vagy borult, sokfelé párás idő várható ködfoltokkal. Délután, este nyugat felől átmenetileg vékonyodik, szakadozik a felhőzet. Összefüggő csapadékzóna vonul át nyugatról kelet felé. Hazánk északkeleti felén havazás, havas eső, délnyugati felén havas eső, eső lesz a jellemző. Néhol ónos eső is lehet. Helyenként megélénkül a déli, majd nyugati szél. Kora délutánra -2 és +4 fok közé melegedhet a levegő, de nyugaton 5, 8 fokot is mérhetnek.
Friss híreink:
Kész, vége? Tényleg eltűnhet a mák Magyarországról?
A mák a karácsonyi időszak egyik elengedhetetlen eleme, hiszen nehéz lenne elképzelni az ünnepeket egy kis mákos bejgli, rétes vagy éppen flódni nélkül. Ami azonban a képet beárnyékolja, hogy Magyarországon rohamosan csökken ennek a különleges alapanyagnak a termőterülete, ráadásul drágul is, nem kicsit. Ezt jól alátámasztja az is, hogy a termőterület egy év alatt megfeleződött, az ára pedig megduplázódott. De, hogy pontosan mire lehet számítani az idei szezonban, az az alábbi cikkünkből kiderül.
Változás a boltokban: egyre több ilyen élelmiszert vehetnek a magyarok
Egyre több terméken jelenik meg már Magyarországon is az úgynevezett Nutri-Score jelölés, ami egy zöld A-tól piros E-ig terjedő betű- és színskálából álló besorolási rendszer. A jelölés jól látható módon van elhelyezve a termékeken, de egyelőre még nem kapott nagy figyelmet. Kérdés, hogy mi ez pontosan és miért bukkan fel az élelmiszereken? Mit érdemes tudni róla a vásárlóknak és miért jó, ha odafigyelnek rá? Mindez az alábbi cikkből kiderül.
Dübörgött a 11. Agrárszektor Konferencia: videón az év egyik csúcseseménye
Hatalmas sikerrel és több mint 2000 fős rekordrészvétellel zárult a tizenegyedik Agrárszektor Konferencia, amelyet november 29-30-án rendezett meg a Portfolio Csoport Siófokon. A konferencia ma már az egyik legnagyobb és legrangosabb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban, ezt bizonyítja az is, hogy a kétnapos esemény alatt több mint 150 előadó, csaknem 40 óra szakmai anyag és 25 kiemelt téma foglalkozott és vonultatta fel az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit.
A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:
Még csak most jön az igazi sokk a magyar boltokban: ezért búcsúzhatunk el végleg az olcsó hústól, tejtől
Még ha ebből a pontból most nem is látszik, óriási átalakuláson megy éppen keresztül az élelmiszeripar, 20-30 év múlva teljesen másképp fogunk étkezni, és egészen biztos hogy egy sor olyan ételről kell lemondanunk, melyek jelenleg a mindennapi életünk szerves részei - feltéve ha továbbra is ezen a bolygón szeretnénk lakni. A jelenlegi méretű állattartás ugyanis már egyáltalán nem fenntartható, arról nem is beszélve, hogy a legfontosabb gyógyszereinket, az antibiotikumokat is hatástalanná teszi. Hogy pontosan miképp, arról Szöllősi Réka élelmiszer-politikai elemző beszélt a Pénzcentrumnak adott interjúban, mely során szóba került természetesen a karácsonyi (túl)fogyasztás, ahogy az is, hogy kell érteni pontosan azt, hogy a boltok pénztárainál csak a termékek felét fizetjük ki.
Drága lesz az idei karácsonyi sütemény: zsebbenyúlós áron adják a diót, mákot
Az már biztos, hogy idén is borsos áron kerülhet dió a vásárlók kosarába. A karácsonyi sütemények kedvelt alapanyagáért kilónként akár több mint négyezer forintot is kérhetnek a boltokban, piacokon. Az áremelkedés hátterében pedig két dolog áll: az egyik a dióburok-fúrólégy kártétele, a másik a termeléshez kapcsolódó költségek emelkedése. Persze a dión kívül más is kerül a süteményekbe, mint például a magyarok másik nagy kedvence, a mák. Éppen ezért cikkünkben annak jártunk most utána, hogy alakulnak ezen termékek árai az ünnepek előtt.