Gondok a holland hagymapiacon: már Ázsia se rendel az áruból

Gondok a holland hagymapiacon: már Ázsia se rendel az áruból

agrarszektor.hu
Akadozik a holland hagymaexport. Ennek okai között szerepel, hogy a lengyelek távol tartják magukat a holland hagymától, hogy az egyes kelet-ázsiai országok rendelései is elmaradnak a megszokott szinttől, valamint az is, hogy a Vörös-tengeren zajló áldatlan állapotok sem segítik a zavartalan kereskedelmet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ünnepek elmúltával is viszonylag csendes maradt a holland hagymakereskedők szerint a piac, ami csak lassan pörög fel, és ennek több oka is van. Az egyik ilyen ok, hogy Lengyelország a szokásosnál kissé távolabb tartja magát a holland piactól - írta meg a FruitVeB. A másik, hogy a Közel-Keletre és Ázsiába irányuló exportot a vörös-tengeri zavargások is akadályozzák. Ráadásul az ázsiai piacokon is zajlik az élet: az utóbbi hetekben az Indonéziába szállító exportőröknek meglehetősen sok problémájuk akadt a növényegészségügyi tanúsítványokkal. Végül sikerült elfogadtatni ezeket a hatóságokkal, de a túlzott kekeckedés mindig gyanús, és ezt most is így van: elég világosan látszik, hogy a 275 millió lakosú Indonézia (India, Kína és az USA után a világ negyedik legnépesebb országa) a hagymaimport tekintetében a sokkal közelebbi India felé fordul, egyes források szerint az idei évben 900 ezer tonna árut szeretne innen beszerezni.

A gond ezzel csak az, hogy India az elmúlt hónapokban jelentősen korlátozta a hagymaexportot, többek között exporttilalommal, exportvámokkal és kötelező minimálárak bevezetésével is. Ez a szabályozási háttér azonban változni látszik, mivel decemberben a hagyma nagykereskedelmi és fogyasztói ára egyaránt mintegy harmadával csökkent Indiában. Több indiai médium kereskedelmi és kormányzati forrásokra alapozva arról számolt be, hogy India engedélyezni kívánja a kormányzati szövetkezeteken keresztül történő exportot. A most piacra kerülő Kharif-hagyma (így nevezik az esős évszakban termesztett hagymát) nem alkalmas a tárolásra, ezért amit a kormány megvásárol a termelőktől, azt azonnal el kell adni. A Kharif betakarítás nem is elsősorban exportra, hanem a Rabi hagyma (azaz a száraz évszakban betakarított fő termés) esetleges hiányának pótlására szolgál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?