Soha rosszabbat: kis bosszúság, nagyobb öröm a sok csapadék

Soha rosszabbat: kis bosszúság, nagyobb öröm a sok csapadék

Ha választani lehetne, inkább a mostani időjárásra szavaznának a termelők, mint a 2022-es év indulására – ebben értettek egyet az Agrárszektornak nyilatkozó gazdálkodók a mostani helyzet értékelésekor. A belvíz lokálisan okoz ugyan problémákat és egyelőre kérdéses még a károsan átnedvesedett talajok állapota és további sorsa is. Összességében ugyanakkor inkább kedvező fejlemény most, hogy kellő mennyiségű csapadék esett, amely a legtöbb helyen tartalékot képezhet a későbbiekben egy esetleges szárazabb periódus átvészelésére is. Az országosan tehát jóval nagyobb, problémamentes területek pozitívuma jóval meghaladja a belvízzel elöntött területeken keletkezett károk mértékét. Sok múlik ugyanakkor a következő hetek időjárásán: ha marad a hideg, napos idő, akkor országszerte javulhat a helyzet, további, jelentős csapadékhullám esetén már nem ilyen bíztató a kép.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A december végi árhullámok jelentősebb kár nélkül levonultak, de a belvízborítás számottevően nem csökkent, és az ünnepek idején jellemző 4-5 fok fölötti napi középhőmérsékletek mellett az őszi vetésekben már károk keletkeztek. A Hungaromet múlt héten jelezte: a tavalyi év utolsó napján és az új év első napjaiban sokfelé esett, ezen időszak csapadékösszege a Dunántúl nyugati felén és az északkeleti országrészben 5-15 milliméter között, míg máshol 1-5 milliméter között alakult.

A talajok felső egy méteres rétege továbbra is telített, vagy telítettség-közeli állapotban van, a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátást jelent. A belvízzel elöntött területek nagysága azonban tovább nőtt, főleg az Alföldön és a Kisalföldön vannak több mint egy hónapja belvízfoltok.

A hőmérséklet ráadásul az ünnepek körül és január első napjaiban is jelentősen, 5-8 Celsius-fokkal magasabban alakult a sokéves átlagnál. A mostani hideg, száraz idő éppen időben érkezett a nagyobb károk elkerüléséhez. Összességében tehát nagy probléma nincs a belvíz miatt.

500-600 ezer hektáron lehet gond

– mondta el az Agrárszektornak Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hozzátette: ezen felül van még a károsan átnedvesedett terület, amelyet nem tart nyilván a statisztika, ez nagyjából 400 ezer hektárra tehető. Az ilyen területek állapotát ma még nem lehet teljesen felmérni, a következő hetek időjárásától függően pozitív vagy negatív irányba is változhat a helyzet ezeken a területeken.

A károsan átnedvesedett területek pontos mértéke persze nehezen meghatározható, általában a szakemberek úgy szokták becsülni, hogy a belvíz kétszerese lehet az ilyen földek nagysága. Ezeken a területeken a tömörödési folyamatok elindulnak, vagyis onnantól káros az átnedvesedés, ha a talajpórusok elkezdenek csökkenni, és a víz kiszorítja a levegőt a talajból. Amíg a belvíz szemmel látható, a káros átnedvesedés akár az amúgy jó állapotban lévő táblán belül is előfordulhat, vagyis a mértékét valóban csak saccolni lehet.

Hogy mindez hogyan érinti az idei termést, azt ma még nehéz megmondani, ahogy Petőházi Tamás fogalmazott:

erre majd térjünk vissza március-április környékén.

A következő hetekben dől el minden

Sok függ tehát attól, hogy a következő hetekben mennyi csapadék hullik, tartós esőzés esetén ugyanis jelentősen nőhet a károsodott, belvizes terület, míg a napos, szeles időjárás sokhelyütt normalizálhatja a földek állapotát.

Összességében Petőházi Tamás országos szinten nem lát problémát a jelenlegi helyzetben.

Teljesen normális, hogy egy kontinentális éghajlaton van télen belevíz, csak az elmúlt években nem volt ennyi csapadék. Annak idején, amikor én kezdtem a szakmát, akkor 200-300 ezer hektár belvíz volt, és azt mondták a nagy öregek, hogy akkor lesz jó termés az országban, ha van 300 ezer hektár belvíz, mert akkor tele van a talaj csapadékkal.

Az elnök szerint tehát országos szinten többet számít az a pozitívum, hogy van megfelelő talajnedvesség a földekben, mint az a negatívum, hogy bizonyos területeken belvíz van. Ez utóbbi ugyanis még nem olyan mértékű, hogy érdemben veszélyeztetné a 2024-es termést.

Természetesen lokálisan így is vannak problémák, Petőházi Tamás szerint nyilvánvalóan a mélyebben fekvő, sík területek, a Kisalföld és az Alföld egyes részei érintettek.

A talajművelésen sok múlik ilyenkor is

Nem lát különösebb problémát Csepregi Attila, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője sem, aki az Agrárszektornak elmondta: náluk alapvetően nincs belvíz.

Van néhány olyan mélyebb területünk a 64-es út mellett, amelyek mélyebben fekszenek, eredetileg rétek voltak. Itt az emlékezetes 2010-es évben szabályos tavak alakultak ki, traktorral, még lánctalpas gépekkel sem lehetett a területre menni. A korábbi, belvizes években is kezelhetetlen volt ez a terület. Jelenleg itt sincs semmi baj.

Az ismert gazdálkodó hozzátette ugyanakkor, hogy néhány hektáron emelkedhet a vízszint, ha a Sió csatornán több vizet eresztenek át, mivel ezek mélyebben fekszenek a csatornánál – a közlekedőedények törvénye szerint tehát itt kialakulhatnak tócsák, de nagy problémára így sem számít.

A talajművelést tehát úgy kell elvégezni, hogy a talajok adott esetben a nagyobb mennyiségű vizet is be tudják fogadni – ez a kirívó szélsőségeket leszámítva alkalmassá teszi a területeket arra, hogy a nagyobb mennyiségű csapadékkal is megbirkózzon a föld. Aszályos évben aztán ez tartalékot is jelent a növényeknek, vagyis segít abban is, hogy a terméshozamok ingadozását némileg tompítsa.

Maradhatna a napos, hideg idő

Egyelőre nincs tragédia a hagyományosan belvizesedésre hajlamos, az ország legmélyebb pontjaként, szemléletesen gyakorta „a lavór aljaként” emlegedett Gyomaendrőd, illetve Dévaványa környékén sem – mondta el az Agrárszektornak Bartha Sándor, a térségben gazdálkodó termelő. A Bartha Agrár Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: a környék szántóterületeinek legfeljebb 10 százalékán van gond, különösen az egykori folyómedrek, vagy a talajhibás területek, szikesek esetében. A gazdálkodó szerint a pozitívumok közé sorolható ugyanakkor, hogy az elmúlt hónapok időjárása talajvíz-készletnövekedést eredményezett, ez a mostani hideggel párosulva pedig az utóbbi időben nagyon elszaporodott rágcsálók ellen jó.

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?