Fontos hírek érkeztek a magyar kukoricáról: ez rengeteg gazdát érint itthon

Fontos hírek érkeztek a magyar kukoricáról: ez rengeteg gazdát érint itthon

agrarszektor.hu
Összesen 46 kukoricahibrid teljesítményét vizsgálták 2023-ban a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kukorica posztregisztrációs fajtakísérletében. A tizenhetedik alkalommal szervezett fajtakísérlet az ország 8 eltérő termesztési adottságú pontján zajlott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2023-as fajtakísérletben tizenegy fajtatulajdonostól összesen 46 - a FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó - hibridet vizsgáltak. A hibrideket a vetést megelőzően az eddigi gyakorlat szerint kódolták, így a kísérlet kivitelezői és értékelői teljes mértékben függetleníteni tudták magukat minden olyan körülménytől, amely akaratlanul is befolyásolhatta volna őket munkájukban. A kísérletek szakmai felügyeletét a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) biztosította. A testület nyolc tagból áll, a tagokat az alapító társadalmi szervezetek delegálják három évre. A Tanács feladata a posztregisztrációs kísérletek finanszírozási hátterének és metodikájának kialakítása, valamint a szakmai felügyeletének biztosítása.

2023-ban 8 helyszínen 9 kísérletet állítottak be: Bóly, Gyulatanya (öntözött), Hajdúböszörmény, Iregszemcse, Murony, Püski (öntözött és öntözetlen), Szeged és Szombathely. Továbbá idén a fajtatulajdonosok által biztosított két helyszínnel bővült a kísérlet: Szeged (Limagrain) és Murony (KWS) kapcsolódott be. A szervezők a kísérleti helyszíneket évről-évre bővítik, hogy az ország minden régiójából érkezzenek adatok a kísérletbe.

Az összes helyszín adatainak kiértékelését a Vetőmag Szövetség végezte. A kísérleti helyek közül a szegedi kísérletet az előző évhez hasonló súlyos aszály károsította, míg Püskiben a folyamatos esőzések miatt november közepére csúszott a betakarítás, amely a terméseredményeken is meglátszik. Idén a tavalyihoz hasonlóan Püskiben és Gyulatanyán volt öntözött a kísérlet, azonban Püskiben - az ország északnyugati régiójában tavaly tapasztalt csapadékos időjárás miatt - ennek a hatása nem volt számottevő. A kísérlet eredményeiről készült kiadvány az alábbi linken érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03