Már az import sem elég: alig van paradicsom ezeken a piacokon

Már az import sem elég: alig van paradicsom ezeken a piacokon

agrarszektor.hu
A spanyol és a marokkói import mennyiségének visszaesésével egyértelműen keresleti piac alakult ki, amelyet a török paradicsom sem tud ellensúlyozni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Lengyelországban a paradicsom piacát továbbra is a rendkívül szűkös kínálat jellemzi, és az, hogy az import paradicsom mennyisége sem elegendő a kereslet kielégítéséhez. Ugyanez volt a helyzet tavaly télen és tavasszal is, és úgy tűnik, hogy az akkor érvényes forgatókönyv valósul meg az idei szezonban is - írta meg a FruitVeB. Ez már csak annál is valószínűbb, mivel a mediterrán országok termesztése az utóbbi években megszokott problémákkal küzd: Spanyolországban évek óta egyre kisebb a volumen, főleg az erősödő marokkói konkurencia miatt, de ebben a szezonban időjárási problémák is nehezítették a termelést. Marokkó is időjárási problémákkal küzdött, ott a rekord hőség drasztikusan csökkentette a volument. Lengyelországból például gyakorlatilag teljesen eltűnt a marokkói paradicsom a boltok polcairól.

A Spanyolországból importált paradicsom nagykereskedelmi ára ugyanolyan magas, mint tavaly, a 9-12 PLN/kg (790-1050 Ft/kg) közötti sávban mozog fajtától, csomagolástól és minőségtől függően, ami 10,5 PLN/kg (920 Ft/kg) körüli átlagárat jelent. 2023-ban ilyenkor ez némileg alacsonyabb volt ugyan, az átlagár 10 PLN/kg (875 Ft/kg) körül alakult, de január végén hirtelen 14 PLN/kg (1230 Ft/kg) ugrott, majd március 7-ig folyamatosan emelkedett a paradicsom ára. Összehasonlításképp: két évvel ezelőtt, 2022. január 17-én még 6 PLN/kg (525 Ft/kg) volt a spanyol importból származó paradicsom átlagára.

Az erősen keresleti piacot némileg enyhíti a Törökországból származó paradicsom, ám ennek mennyisége messze nem elegendő a spanyol és a marokkói kiesés ellensúlyozására, ráadásul a török paradicsom minősége sem feddhetetlen. A török importból származó paradicsom nagybani ára jelenleg 7-9 PLN/kg (615-790 Ft/kg), ami átlagosan 8 PLN/kg (700 Ft/kg) körüli átlagárat jelent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58