Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
November első dekádjának végén megérkeztek az első Törökországból származó datolya-koktélparadicsom szállítmányok a hollandiai Venlóban található logisztikai központunkba - nyilatkozta Jeroen Hendrix, a P. Seelen és a Hendrix Fruit & Vegetables exportcégek szakértője. A szakember szerint a török paradicsomtermesztés fellendülőben van: míg korábban Spanyolország volt a téli paradicsomszezon vitathatatlanul domináns beszállítója az európai piacokon, most magasabb minimálbérekkel és vízhiánnyal küzdenek - írta meg a FruitVeB.
Törökország jó helyzetben van ahhoz, hogy erre reagáljon, mivel a szállítás mindössze hat napig tart, és a török datolya-koktélparadicsom minősége jelentősen javult az elmúlt években. Jeroen Hendrix szerint gyakorlatilag minden beszállítójuk bővítette termelését, és általában modern fóliasátrakban termesztenek, de egyre gyakoribbak a korszerű üvegházak is, amelyekben a betegségeknek ellenálló fajták elterjedése tapasztalható. Különösen Németországban és Kelet-Európában erős a kereslet a török áru iránt, de az Egyesült Királyságból is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. A szakember elmondta, minden török beszállítójuk rendelkezik GlobalGAP és GRASP tanúsítvánnyal, de a legtöbbjük már Sedex/SMETA (szociális és fenntarthatósági) tanúsítvánnyal is. Az Eurofins minden szállítmányból mintát vesz, amelyeket elemez, és csak rendszeres fuvarozókkal dolgoznak együtt. A paradicsomot Venlóból különböző célállomások felé tudják felrakodni, sőt, fél kamionnyi szállítmányt is tudnak Törökországból közvetlenül a végfelhasználóknak küldeni, ami jelentős logisztikai előnyt jelent számukra.
A P. Seelen és a Hendrix Fruit & Vegetables exportcégek szakértője szerint a paradicsom termesztése Törökországban jól halad, és a mennyiségek fokozatosan ismét növekedni fognak. Az ártól és a minőségtől függően jellemzően áprilisig kínálnak majd török paradicsomot, de az export-import vállalat idén a török termékek szélesebb palettáját is kipróbálja, így például birsalmát, gránátalmát, fügét és citromot is értékesíteni fognak. A szezon kezdete előtt mindig személyesen látogatják meg rendszeres termelőiket, és fényes jövőt látnak a török importban.