Aggasztó, ami a görögdinnyével történik a spanyoloknál

Aggasztó, ami a görögdinnyével történik a spanyoloknál

agrarszektor.hu
Közel egytizedével csökken a görögdinnye termőterülete idén Spanyolországban, Almería körzetében. Az első jelentések szerint tavasszal a hajtatott állományokat 2500, a szabadföldieket pedig 8100 hektáron termesztik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ASAJA-Almería idény eleji első felmérése szerint a tavaszi görögdinnye-vetésterület körülbelül 10%-os csökkenése várható az idén. Ez a zsugorodás elsősorban Almería nyugati részén figyelhető meg, a központi régióban és Níjar területén az előző idényhez képest nem változik jelentősen a terület - írta meg a FruitVeB. Az ASAJA-Almería előrejelzése szerint a szabadföldi és a hajtatott görögdinnye területe 2024-ben 8100, illetve 2500 hektár körül lesz a körzetben.

Almería tágabb körzetében a két fő görögdinnyetermő terület az Almería-síkság és a Níjar-medence. Itt jelenleg a kései paradicsomültetvények és az árak alakulása (a termelők kivárásra játszanak) korlátozza idén a görögdinnye területét, de várhatóan az extra korai és korai átültetéseknél nem lesz változás a területméretben.

A körzetben tevékenykedő gazdák továbbra is a Piel de Sapo és az Amarillo fajtákat részesítik előnyben, és már évek óta folyamatos a Galia és a Cantaloup típusok visszaszorulása. Adoración Blanque, az ASAJA Almería elnöke szerint ennek oka, hogy a különleges dinnyefajták árai az előző szezonokban igen alacsonyak voltak, és ez arra készteti a gazdákat, hogy a hagyományos fajtákat válasszák. Különösen úgy, hogy a termelési költségek Almería környékén is évről-évre növekednek, ezért is érthető, hogy a termelők arra törekszenek, hogy a lehető legjobban “bebiztosítsák” magukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?