Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az idei nyáron többek között az idénygyümölcsök népszerűsítésére helyezte a hangsúlyt az Agrármarketing Centrum - írják közleményükben. A szezonálisan elérhető termések ugyanis jóval több vitamint és ásványianyagot tartalmaznak, mint hosszan tárolt, vagy tartósított társaik, nem is beszélve a messzi tájakról érkező, már igen csekély vitamintartalmú csemegékről. A dinnye az egyik legegészségesebb vízpótló a nyári kánikulában, nem csoda, hogy sokan és szívesen fogyasztják.
A hazai termőterület 2019 óta tartó csökkenése visszafordulni látszik, idén több mint 10%-os növekedés várható
- mondta el beszédében Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette: a 2022-es 2400 hektáros görögdinnye-termőterület az idén 2800 hektárra bővült, így idén körülbelül 123-125 ezer tonna görögdinnyét és csaknem 10 ezer tonna sárgadinnyét termelnek ki Magyarországon, ami a 10 kg/fő/év körül alakuló belföldi fogyasztáson túl egy nagyjából 30 ezer tonna körüli export-árualapot jelent. Ahhoz képest, hogy korábban akár egy tízkilós gyümölcsöt is meg kellett vásárolni ahhoz, hogy dinnyéhez jussunk, emiatt elég körülményes volt a hazaszállítása is, ma már számos változatban kapható a kedvelt nyári csemege.
Ahogy minden, úgy az étkezési szokásaink is változnak, e tekintetben nem csak az egészségtudatos életmód kerül az előtérbe, de a kényelmi szempontok is felértékelődnek. A termelők is felismerték, hogy a kisebb méretű dinnyék, a sárga bélű, vagy a magszegény változatok azok érdeklődését is felkelthetik e rendkívül értékes gyümölcs iránt, akik eddig esetleg ódzkodtak attól, hogy egy hatalmas, több kilós görögdinnyével egyensúlyozzanak a villamoson. Ez azért is fontos, mert a dinnye nem csak remekül hidratál a nyári forróságban, de bizony tápanyagot is biztosít, a görögdinnye többek között A- C- és K-vitamint, valamint a rákmegelőzésben is szerepet játszó likopint. A sárgadinnye emellett béta-karotinnal is támogatja egészségünket, így mindkét dinnyetípus fogyasztása rendkívül kedvező
- világított rá Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője.
A dinnye szezonja jelenleg van a csúcson, nincs olyan zöldséges vagy élelmiszerüzlet, ahol ne árusítanák. Ennek ellenére sokan nem is tudják, ízletessége mellett mennyire egészséges is, így az ilyen szemléletformáló kampányok erre is rávilágítanak. A STRAND Fesztiválon az esemény ideje alatt folyamatosan kóstolhatnak dinnyét az Agrármarketing Centrum faházánál, a szervezők ugyanis kifejezetten a fiatal korosztályt szeretnék ösztönözni, hogy fogyasszanak minél több gyümölcsöt.
Címlapkép forrása: Agrármarketing Centrum