Még több ízletes magyar dinnyét ehetnénk: akár a „magnélküli” változatból

Még több ízletes magyar dinnyét ehetnénk: akár a „magnélküli” változatból

Gervai Péter
A görögdinnye termőterülete az idén 2800 hektár körül alakult. Remélhetőleg a tapasztalt területnövekedés nemcsak átmeneti lesz, hanem jövőre még nagyobb területen termelnek majd dinnyét. A hazai klíma kedvez dinnyetermesztésnek, de a termelés sikere a piaci szereplők együttműködésétől is függ.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A termelők véleménye szerint az áruházláncok olykor a piaci helyzetet figyelmen kívül hagyó akciói hosszú időre tönkre teheti az egyébként éppen növekedésnek indult ágazatot. Remélhetőleg a kiskereskedelmi láncok megfogadják a termelők és a szakma képviselőinek kérését, hogy a dinnyeszezon alatt mindig a valós piaci helyzethez igazítsák a dinnye árazását, különben a növekvő termelői kedv könnyen eltűnhet.

Fejenként 10 kilogramm körül

A KSH adatai szerint Magyarországon 2,49 ezer hektár termőterületről 101,3 ezer tonna görögdinnyét takarítottak be 2022-ben, ami 18 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi mennyiségtől. Statisztikák szerint a görögdinnye termőterülete az idén 2800 hektár körül alakult.

A magasabb tőke- és munkaerő-igényű sárgadinnyét a tavalyi 350 hektár helyett idén körülbelül 315 hektáron termesztik, nagyságrendileg 10 ezer tonna körüli mennyiségben, a termések nyolcvan százaléka sárga húsú.

A korai prognózisok arról szóltak, hogy körülbelül 125-130 ezer tonna görögdinnye teremhet idén Magyarországon. A belföldi fogyasztásunk 10 kilogramm körül alakul fejenként, tehát összesen 100 ezer tonna, így nagységrendileg 30 ezer tonna export- árulappal lehet kalkulálni.

Jelentős exportzöldségünk közé tartozik

A szakmai szervezetek szerint a lengyel és a cseh piacon voltak a legaktívabb magyar exportőrök. A KSH adatai szerint nőtt a dinnyeimport is, legalábbis az első öt hónapban, amikor a tavalyinál 12 százalékkal nagyobb mennyiség, 4,54 ezer tonna érkezett külföldről. A görögdinnye vezető beszállítója Görögország lett, ahonnan 19 százalékkal több, 1,16 ezer tonna görögdinnyét importáltak. A beszállítók sorában Spanyolország került a második helyre 981,7 tonnával. A spanyol termékek mennyisége a tavalyihoz képest jócskán megnövekedett, egy éve május végéig ugyanis csak 1,11 ezer tonna érkezett onnan a magyar piacra. 

Ízlések és pofonok

Szakértői vélemények szerint a magyar lakosság dinnyevásárlási szokásait illetően jellemzően két részre osztható. A családok nagy része, körülbelül nyolcvan százalékuk, 5-8 kilogrammos dinnyét szeret venni, ez a kiskereskedelmi láncokban egy közepes méretű dinnyét tesz ki. Nyilván vannak olyan vásárlók is, akik a nagyobb akár a 10-13 kilogrammos dinnyét keresik, és vannak, akik szívesebben vásárolják a 4-5 kilogrammos nagyságúakat.

A dinnyék alakját és színét tekintve lehetnek akár hosszúkás vagy gömbölyű formájúak, fekete vagy csíkos héjúak, de ezen a téren olyan kiugró preferencia nem mutatkozik meg, inkább mindenki egyéni ízlése szerint választ.

A mag nélkülinek nevezett dinnyét hivatalosan triploid hibridet sokan keresik, hiszen a vásárlók egy része a kis méretű dinnyét jobban kedveli, amit egyszerre elfogyaszthat és nem kell felvágva tárolnia a fél hűtőt elfoglalva. Szakértői megállapítások szerint „magnélküli” görögdinnye igazából nem is létezik. A mag nélkülinek nevezett görögdinnye magkezdeményeket tartalmaz, de míg a magos fajták csak kis mennyiségben tartalmazzák, addig a magnélküli fajtákra ez a jellemző.

A mag nélküli dinnye attól mag nélküli, hogy terméketlen, nem tud életképes ivarsejteket képezni. Ez úgy lehet, hogy maga a magnélküli dinnye triploid. A mag nélküli dinnyét diploid (2N - kétszeres kromoszómaszámú) és tetraploid (4N - négyszeres kromoszómaszámú) szülők keresztezésével állítják elő. Mindkét szülő életképes és ivarsejteket is képez, az utódjuk viszont triploid (3N - háromszoros kromoszómaszámmal) önmeddő lesz, mert az egyik szülőtől N, a másiktól 2N kromoszómát kap. A mellé ültett pollenadó diploid növények szolgáltatják a virágport a megporzáshoz. A tökfélékre jellemző ragadós, nehéz pollen a rovarok közvetítésével jut el a bibére. A mag nélküli típus általában fehér színű, üreges magkezdeményeket fejleszt. Az első kötéseknél több-kevesebb kifejlett mag is található, ezért általában az első kabakokat el kell távolítani

- írja oldalán a dinnyefarm.hu.

A világon elsőként Japánban állítottak elő a kabakosok vagy tökfélék családjába tartozó magszegény görögdinnyét. Az 50-es években Magyarországon is megindultak az ilyen irányú kísérletek, melynek eredményeként a 60-as években magyar hibrid is a termesztők rendelkezésére állt. Ezt a termesztési változatot a drága vetőmag termesztés, illetve a magas vetőmag ár jellemezte, ezért akkor Magyarországon nem tudott elterjedni. Ma is mintegy 30 százalékkal nagyobb a ráfordítási igény a magszegény görögdinnye termesztés esetén.

A tripolid hibridek iránt a termelők körében is egyre nagyobb a kereslet, de a szakértők szerint nem olyan egyszerű a termesztése, nagyon oda kell figyelni rá. Gyakorlatilag a mag nélküli dinnyék porzó fajtákat és porzó méhecskéket is igényelnek ahhoz, hogy termést hozzanak és különböző földrajzi területeken különféle lehet a dinnye külső megjelenése és a termésmennyiség is.

Jelentős lépések a fajtahasználatban

A hazai viszonylatban úgy tűnik, hogy az utóbbi években sokat fejlődött a fajtahasználat. A korszerűtlen dinnyefajták helyét átvették az oltott és hibrid dinnyék, melyek aránya mára a teljes dinnye-termőterület 95 százalékát elérte.

A hazai klíma szakértők szerint kifejezetten előnyös a dinnyetermesztésnek, még annak ellenére, hogy a termelés északi határán fekszünk. Idehaza azonban a hőmérséklet nappali és az éjszakai ingadozásai miatt a termés sav-cukor tartalma kiegyenlített, a kialakult íz- és aromaanyagoknak köszönhetően a magyar dinnyék más ízűek, mint a déli országok édes, de savszegény dinnyéi. 

Egyes kutatások szerint Európában a kétezres évek elején az egy főre eső éves görög és sárgadinnyefogyasztás együttes nagysága évente még csak 5-6 kilogramm között ingadozott. Ma már hazai viszonylatban tíz kilogrammos átlagos fogyasztást említenek, várhatóan az ágazat sorsa úgy alakul, hogy mind a fogyasztói mind pedig a termelői oldalon további növekedések várhatóak a közeljövőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?