Így kell metszeni a gyümölcsfákat a szokatlanul enyhe időben

Így kell metszeni a gyümölcsfákat a szokatlanul enyhe időben

agrarszektor.hu
Szinte naponta dőlnek meg a melegrekordok, ami egyértelműen mutatja a klímaváltozást és a légkör melegedését.  Természetesen mindenki várja már a tavaszi meleg időjárást, azonban a gyümölcsösök szempontjából a korai melegedés komoly problémákat okozhat – hívja fel a figyelmet a NAK szaktanácsadó cikkében, amely a korai melegedés kihívásaira és a metszés szabályaira is kitér.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gyümölcsfák jellemzően január végéig átesnek a mélynyugalmi időszakon, azonban ezt követően már csak az alacsony hőmérséklet tarja vissza a növényt a nedvkeringés megindulásától és a rügyfakadástól. Így az ebben az időszakban jelentkező tartós meleg hőösszegek a kényszernyugalomban lévő növény életciklusát elindítja.

Jöhetnek még fagyok

Látható azonban, hogy márciusban, sőt egész áprilisban bármikor komoly tavaszi fagyos időszakkal számolhatunk, amikor a virágrügyek, vegyesrügyek, virágzó gyümölcsfák rendkívül érzékenyek – figyelmeztet a szakcikk. A szerző hozzáteszi: ez az alapvető tényállás határozza meg az elmúlt években, nem csak a tavaszi, de az egész éves munkálatokat a gyümölcsösben, a cikk ezért néhány hasznos tanáccsal igyekszik szolgálni a gyümölcsösök tavaszi munkálataihoz. Figyelmeztet:

bármennyire is kinti munkára alkalmasnak ítéljük az időt, kerüljük a gyümölcsfák metszését a téli, kora tavaszi hónapokban. Kivételt képezhetnek az almatermésűek, de csak ültetvényben, munkaszervezés miatt.

Ne betegítsük meg a fákat!

A csonthéjasok ágrákosodást és fapusztulást okozó kórokozói a téli és kora tavaszi időszakban fertőzőképes állapotban vannak, és a metszés során okozott sebzésen keresztül fertőzhetik a fát a leggondosabb technológia mellett is. A kb. 2 cm-nél nagyobb átmérőjű sebfelületet érdemes néhány órán belül sebkezelővel lefedni. A korai metszés egyébként is kihajtást indukál, ami még jobban fokozza a korai rügyfakadást. A metszést lehetőleg minél közelebb a virágzáshoz időzítsük, főleg kajszi és őszibarack esetében.

A metszés szabályai

A szerző azt tanácsolja, a metszés általános szabályaként tartsuk be, hogy a telepítéskori erős visszametszés kivételével csak ritkító metszést alkalmazunk. Vagyis az adott koronaformában a nem szükséges, meredeken felfelé törő, vízhajtásszerű vesszőket tőből eltávolítjuk.

Az egy éves elágazás nélküli vesszőket nem metsszük vissza, metszetlenül hagyjuk, hogy rajtuk a második évben termőrészek fejlődjenek. Kivételt képez az őszibarack, ahol kizárólag egy éves elágazás nélküli vesszőkön termelünk, és a vesszők gyenge visszametszése nagyon ajánlott, (egyvesszős metszés) a későbbi felkopaszodás mérséklésében.

A gyümölcsfák terhelését csonthéjasoknál a termővesszők darabszámával adjuk meg, almatermésűeknél pedig a vegyes rügyek számával. Ökölszabályként elfogadhatjuk, hogy kb. 25-30 cm távolságonként hagyjunk meg termővesszőket. A terhelést a fa kora, a koronaforma, a kondíciója, a fajta, a tápanyagellátottság, a művelési rendszer, területi adottságok és a termelési cél alapvetően meghatározza.

Az ültetéskor sem árt figyelni

A szabadgyökerű oltványok, csemeték ültetésénél viszont ne késlekedjünk, minél hamarabb ültessük el, mert a hajtásnak indult növények nagyon rosszul erednek - figyelmeztet a cikk. Az ültetés előtt érdemes 1 napra tiszta vízben áztatni a gyökérzetet, hogy a vízvesztést pótolni tudja. Az elültetésig mindig takarva, nyirkosan legyen a gyökérzet, mert sikertelen eredés lesz. A bőséges beiszapoló öntözésről is gondoskodjunk az ültetéskor, majd azt követően időjárástól függően. Az ültetés mélységére is figyelni kell, a szemzési hely ne kerüljön a talajszínt alá, mert a nemes legyökeresedhet és az alanyhatás nem érvényesül. A gyümölcsfajták kiválasztását nagyon alaposan át kell gondolni, hosszú mélynyugalmi idejű, minél később virágzó fajtákban érdemes gondolkodni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?