Így kell metszeni ősszel a gyümölcsfákat

Így kell metszeni ősszel a gyümölcsfákat

agrarszektor.hu
Itt az őszi metszés ideje, egy rövid, de lényegretörő összeállításban minden alapvető kérdésre választ kapnak a kertészkedők. Ez annál is inkább fontos, mert az őszi gyümölcsfa-metszés elengedhetetlen lépés a gyümölcsfák egészségének megőrzésében és terméshozamának növelésében - közölte a Pénzcentrum.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A gyümölcsfák őszi metszése kulcsfontosságú a fák egészségének megőrzése és a terméshozam növelése szempontjából. Ez az időszak különösen alkalmas a metszésre, mivel a fák már befejezték a vegetációs ciklusukat, és még nem köszöntöttek be a fagyok.

Almafa metszése

Az almafa őszi metszése elengedhetetlen a fa egészségének fenntartásához és a következő évi termés bőségének biztosításához. A metszés során először távolítsuk el a beteg vagy sérült ágakat, melyek potenciális fertőzésforrások lehetnek. A hosszú, elágazó ágakat célszerű harmadolni, ezzel ösztönözve az új hajtások növekedését. Fontos, hogy szellős koronát alakítsunk ki, lehetővé téve a napfény és a levegő szabad áramlását a belső ágak között.

EZ IS ÉRDEKELHET

Körtefák gondozása

A körtefák metszése hasonló elveken alapul, mint az almafáké, de néhány sajátosságot figyelembe kell venni. Törekedjünk a fa természetes formájának megőrzésére, csak az elhalt vagy túlságosan sűrű ágakat távolítsuk el. A hosszú, elágazó ágakat óvatosan rövidítsük, ügyelve arra, hogy ne vágjuk túl rövidre őket, mivel a körtefák érzékenyen reagálhatnak a túlzott metszésre.

Őszibarackfák metszése

Az őszibarackfák rendszeres metszése kritikus fontosságú a gyümölcs minősége és mennyisége szempontjából. Érdemes évente elvégezni ezt a műveletet a bőséges termés érdekében. Az elágazásokat harmadoljuk, hogy új hajtások képződjenek. Különös figyelmet fordítsunk a legerősebb hajtások kiválasztására, mivel a gyümölcsök csak ezeken fejlődnek megfelelően. A gyengébb hajtásokat bátran távolítsuk el.

Szilvafák metszésének lépései

A szilvafák esetében kiemelten fontos az elhalt ágak eltávolítása a betegségek kockázatának csökkentése érdekében. Az ágak rövidítése során legyünk óvatosak, ne vágjunk le túl sokat, mivel a szilvafa érzékeny lehet a túlzott metszésre.

Szőlő metszése ősszel

A szőlő őszi metszése is fontos része a kerti munkáknak. Először távolítsuk el a sérült vagy beteg szőlővesszőket. A szőlőt csak enyhén metsszük vissza, mivel a túlzott metszés negatívan befolyásolhatja a terméshozamot. Gondoskodjunk a szőlővesszők megfelelő támogatásáról, hogy a növények szellősen fejlődhessenek.

Minden fafaj esetében fontos, hogy figyelembe vegyük a természetes növekedési szokásokat és igényeket. A szakszerű őszi metszéssel nem csak gazdagabb termést érhetünk el, de hosszú távon egészségesebb fákat nevelhetünk.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?