Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.03.28. csütörtök

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.03.28. csütörtök

agrarszektor.hu
A Dunántúlon eleinte napos idő várható, majd a frontális felhő- és csapadékrendszer délelőttre az északkeleti tájakat is elhagyja, így ott is csökken a felhőzet - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2024.03.28.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2024.03.28.) napon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2024.03.28.) napon.

2024.03.28. csütörtök: A Dunántúlon eleinte napos idő várható, majd a frontális felhő- és csapadékrendszer délelőttre az északkeleti tájakat is elhagyja, így ott is csökken a felhőzet. Ugyanakkor a déli óráktól délnyugat felől erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőtakaró, ezzel együtt nő a csapadékhajlam. Napközben kevesebb, estétől már több helyen valószínű - nagyobb eséllyel az ország északi felén - zápor, sőt egy-egy zivatar sem kizárt. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő.
Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. A reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet.

A következő napon várható időjárás

2024.03.29 péntek: Éjszaka még előfordul eső, zápor, majd csökken a felhőzet. Napközben a fátyol- és gomolyfelhők mellett napos időre számíthatunk, nem valószínű számottevő csapadék. A déli, délnyugati szél többfelé lesz erős, a Nyugat-Dunántúlon viharos lökések is várhatók. A maximum-hőmérséklet 18 és 24 fok között alakul, északkeleten az alacsonyabb, délen a magasabb értékekkel.

Friss híreink:

Megőrülnek külföldön ezért a magyar zöldségért: itthon alig marad belőle

A Magyarországon megtermelt 11 ezer tonna tormából csaknem 10 ezer exportra kerül, döntően Németországba és Lengyelországba kerül a nagy része - tudta meg az Agrárszektor a FruitVeB-től. Kiemelték, az Európai Unión belül hazánk a legnagyobb exportőr, komoly problémát jelent azonban, hogy jellemzően az alapanyagot vásárolják fel, és nem a készterméket, pedig a feldolgozást mindenképpen hazai kézben kellene tartani. Hozzátették, az utóbbi években a tormatermesztés jövedelmezősége jelentősen csökkent itthon, sokan részeben emiatt fel is hagytak a termesztéssel.

Fagyveszély: most jön a kritikus időszak

Az almafák virágainak akár felét is elvihették az elmúlt napok fagyos éjszakái, ám ha később jó feltételek lesznek, a többi virág még tud jó termést produkálni, és a hajnali hidegek nem okoztak komolyabb kárt a meggy esetében sem. Más a helyzet a kajszibarack és egyes szilvafajták esetében, ahol idén máris jelentős kiesést lehet borítékolni. Az előttünk álló hetek rendkívül kockázatosak lesznek, a következő bő egy hónapban egy esetleges mínusz 4-5 fokos hajnali faggyal szertefoszlanának az ágazat reményei.

Vallott a szakértő: 2024 bonyolultabb lesz a termelőknek, mint 2023 volt

2024 bonyolultabb lesz, mint 2023 volt. Hatalmas takarmányfeleslegek vannak Magyarországon, illetve az árak sem mondhatók éppen ideálisnak - tudtuk Berki Gyulától, a B-Aranykorona Kft. ügyvezető igazgatójától. Ráadásul a különböző állatbetegségek is tombolnak itthon, amit a gazdálkodók nem vehetnek félvállról. A szakember többek között arról is beszélt lapunknak, hogy miért éri ma meg jobban Ausztriában feldolgozni a tökmagot, mint itthon és miért tartják fontosnak a fenntarthatóságot. Egyúttal kiemelte, a raktározás továbbra is komoly fejtörést okoz a termelőknek, és egyelőre nem látni rá kollektív megoldást.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Óriási változás élesedett a magyarországi ATM-eknél: így érinti a pénzfelvételt és a befizetést

Február végén jelent meg az a jegybanki rendelet, melynek értelmében a bankautomaták úgynevezett rendelkezésre állási idejének definíciója megváltozott már nem csak az az időszak értendő ide, amely alatt az ügyfelek pénzt vehetnek fel az ATM-eknél, hanem már az is, amikor befizetést is végezhetnek azoknál. A szabályozásban eszközölt változtatás alighanem azt a folyamatot hivatott lekövetni, mely szerint évről évre egyre többször és egyre több készpénzt fizetnek be a magyarok a hazai automatákon keresztül. Az alábbiakban megnézzük, hogyan lett az évek alatt egyre népszerűbb az ATM-en keresztüli készpénzbefizetés, illetve néhány hazai bankot is megkérdeztünk azzal kapcsolatban, hogy náluk mennyire népszerű ez a szolgáltatás, illetve hogyan érinti őket az automatákkal kapcsolatos szabályozás változása.

Őrült finom kenyerek készülnek ebben a vidéki pékségben: sorra nyerik a díjakat, mégis mi a titkuk?

Rangos díjakat zsebelt be nemrég a Vál-Völgye Pékség, aki Ausztriában, a Linzben megrendezett 21. Nemzetközi kenyérversenyen aranyérmet szerzett a magyar vadkovászos burgonyás kenyerével. A hazai pékség több termékét is magasan díjazta a legrangosabb gasztronómiai szakemberekből álló zsűri. Ezüstöt szerzett a vadkovászos sokmagvas tönkölykenyerük és a magyar pékség tesztterméke, a kakaós kalács. Utóbbit csak most vették fel a kínálatukba. A kakaós csigájukat bronzéremmel díjazták. A cég most először vett részt ezen a nemzetközi megmérettetésen. A Vál-Völgye Pékség termékei négy éve vannak jelen a hazai prémium péktermékek palettáján. A rangos elismerés kapcsán Kenéz Krisztiánnal, a Vál-Völgye Pékség kereskedelmi igazgatójával beszélgettünk.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?