Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2024.04.12.) napon.
2024.04.12. péntek: A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Az északias szelet a Nyugat-Dunántúlon és sa keleti harmadban időnként élénk széllökések kísérik, majd késő délután mérséklődik a légmozgás.
A délutáni 21, 26 fokról késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő.
Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatással nem kell számolni.
A következő napon várható időjárás
2024.04.13 szombat: Napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel, északkeleten lehet átmenetileg több felhő. Csapadék nem valószínű. Több helyen megélénkül az északnyugati szél, majd délnyugatira fordul és mérséklődik a légmozgás. Délután 22, 27 fok várható.
Friss híreink:
Öveket becsatolni: hullámvasúton a baromfi- és sertésárak
A magyar baromfiágazat számára jó hír, hogy jelentősen, az uniós bővülést meghaladó mértékben tudta növelni kivitelét az EU-ba irányuló ukrán dömping ellenére is. Az év eleje óta tartó időszakban ugyanakkor jelentősen csökkent a baromfi termelői ára, amely csökkenti a jövedelmezőséget az ágazatban - derül ki az AKI agrárpiaci jelentéséből. Más a helyzet a hazai sertéságazatban: a termelők szintjén emelkedtek az árak és jelentősen bővült az export – igaz az import is. A sertéseket feldolgozó húsipar számára ugyanakkor már borúsabb a kép: a megnövekedett költségek ellenére nemhogy átadási-árat nem tudott emelni az ágazat, márciusban bizonyos húsrészek esetében még csökkentek is az árszintek, amely nem sok jót vetít előre az érintett cégeknek.
Agrofood, Agrofuture: két új hiánypótló agrárkonferencia májusban
Agrofood és Agrofuture névvel két új agrárkonferenciát rendez meg az idén a Portfolio Csoport, amely mindkét esetben hiánypótló rendezvényekkel lép a piacra. A május 22-i Agrofood Konferencia az élelmiszeripart érintő legfontosabb témákat, a május 23-i Agrofuture Konferencia pedig az agrárgazdaság legaktuálisabb fenntarthatósági és innovációs kérdéseit tűzi napirendre tematikus összeállításban.
Nehéz helyzetben a magyar gazdák: mi lesz így a tavaszi vetéssel?
Javában zajlik a munka a hazai földeken, egyes kultúrák vetése jóformán már be is fejeződött, másoké pedig a vége felé tart, bár vannak olyan térségek, ahol még nem kezdtek neki a műveleteknek a termelők. És bár az őszi és a téli hónapokban rengeteg csapadék esett, az utóbbi idő aszályos időjárásának már kezdenek látszani a következményei: a talaj felső rétegei szinte teljesen szárazak. Ez pedig később komoly problémát okozhat az állományokban, árulták el az Agrárszektornak a megkérdezett gazdák, akik beszéltek arról is, hogy idén milyen módokon próbálják meg csökkenteni a költségeiket.
A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:
Brutál kedvezményeket robbantottak az utazási irodák: semmi kétség, beindult a szezon
Jól zárta a 2023-as évet a magyar turisztikai szektor és a lendületet a január után a február sem törte meg: a vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 19%-kal nőtt. De nem csak a belföldi, a külföldre tett utazások száma is folyamatosan élénkül. A Pénzcentrum körképéből kiderül, melyek lesznek az idei nyár slágerországai a magyarok körében, milyen kedvezmények érhetőek még el, illetve választ kapunk arra is, mik most a legtrendibb úti célok.
Indul a harcsaszezon: így készül a tökéletes harcsapaprikás és sült törpeharcsa
Áprilisban már kapnak a harcsafélék a magyar vizekben – na de mi mindent érdemes tudni ezekről a különös megjelenésű, bajuszos, ám rendkívül ízletes halakról? Milyen harcsafélékkel találkozhatunk a magyar tavakban és folyókban, mit érdemes tudni ezek horgászatáról és feldolgozásáról, és ami a legfontosabb: hogyan lehet őket elkészíteni úgy, hogy a lehető legínycsiklandóbb fogások formájában kerüljenek a családi asztalra?