Alig van szép petrezselyem ezeken a piacokon: meg is kérik az árát rendesen

Alig van szép petrezselyem ezeken a piacokon: meg is kérik az árát rendesen

agrarszektor.hu
Áprilisban ismét drágulni kezdett a petrezselyem a lengyel nagybani piacokon. A május elejére várt áremelkedés egy kicsit hamarabb következett be, ami nem csoda, mivel már most nagyon kevés a szép áru a piacokon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A viszonylag lanyha kereslettel és az ötéves átlagot ugyan meghaladó, de nem különösen magas árakkal jellemezhető február-márciusi időszak után április elején emelkedni kezdett a petrezselyem ára a lengyel nagybani piacokon - írta meg a FruitVeB. Egyesek máris azon spekulálnak, hogy ismét rekordközeli árak alakulnak majd ki, amit valamelyest alátámaszt az az érv, hogy nagyon kevés a jó minőségű, valóban szép áru, ráadásul a petrezselyem a lengyel elemzők szerint egy olyan speciális zöldség, amelyet hiány esetén nincs honnan importálni.

Egyelőre azonban a márciusi árszint és az áralakulás dinamikája nem utal arra, hogy megismétlődne a 2019-es, rekord árakat hozó forgatókönyv. A mosott, zsákos kiszerelésű gyökérpetrezselyem nagybani ára jelenleg 6-7 PLN/kg (550-640 Ft/kg) között alakul, a nem tisztított áruért pedig 4-5 PLN/kg (365-460 Ft/kg) árat kérnek a kereskedők: ez még mindig bő 25%-kal, majdnem 2 zlotyval marad el a 2019-es árcsúcstól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?