Megjött a helyzetjelentés a földekről: ebben bízhat most sok magyar gazda

Megjött a helyzetjelentés a földekről: ebben bízhat most sok magyar gazda

agrarszektor.hu
Az elmúlt héten érkezett hideg léghullám erős lehűlést, többfelé gyenge éjszakai fagyokat és csapadékot is hozott. Előbbire egyáltalán nem, utóbbira viszont hatalmas szükség volt, és főként az Alföld középső részén még további eső kellene. Az elkövetkezendő napokban országos, jelentős csapadék várható, péntekig azonban még nem múlnak el a fagyveszélyes éjszakák. Szombattól jelentős melegedés várható, de a csapadék esélye is nagyon lecsökken.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt héten hétfőről keddre virradó éjszaka erős hidegfront érte el hazánkat, ami véget vetett a megelőző három hét nyáriasan meleg, sokfelé száraz időjárásának. Hétfőn este az északi országrészben eredt el az eső, majd kedden országszerte volt csapadék, bár az Alföld jelentős részén igen kevés esett. Szerdától többfelé, de már csak kisebb csapadék fordult elő, majd ma reggelre egy tőlünk kissé keletre elvonuló légörvény hozott esőt a keleti országrészbe. A 10 napos csapadékösszeg jellemzően 5-15 mm között alakul hazánkban, de a Dunántúl északi részén ennél jelentősen több, míg nagyjából a Paks - Tiszafüred sávban kevesebb esett. Ezzel valamelyest csökkent a csapadékhiány, de az elmúlt 30 és 90 nap csapadékösszege az Alföldön és a Dunántúl keleti felén így is jelentős hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest. A talaj felső 20 cm-es rétege az elmúlt héten sokfelé átnedvesedett, és az ország nagy részén a középső talajrétegbe is jutott a nedvességből. Az Alföld középső része maradt továbbra is igen száraz - derül ki a HungaroMet agrometeorológiai előrejelzéséből. 

A hőmérséklet csúcsértéke hétfőn még igen magasan, 23 és 31 Celsius fok között alakult, majd keddtől már csak 10-15 fokok fordultak elő. Már szerdán hajnalban is sokfelé mérhettünk 5 fok alatti minimumokat 2 m-es magasságban, csütörtöktől pedig reggelente többfelé fagypont alatti értékek is előfordultak.

Talán elmúlt a nagy veszély

Az Alföld északi részén a téli belvízfoltokban az őszi vetések kipusztultak. A kalászosok intenzíven növekednek, az őszi káposztarepce pedig virágzik, többfelé meglehetősen ritkásak az állományok. A hűvösebbre fordult időjárás jól jött, mert nem rövidülnek tovább a tavaszi fenológiai fázisok a korábbi szokatlan meleg miatt. A lehűléssel érkezett csapadékra főként a csírázó, éppen kisoroló napraforgónak és kukoricának van égető szüksége, a magágy készítése és a vetés sokfelé igen száraz talajba történt. A legtöbb gyümölcsfánk már elvirágzott, a terméskezdeményeket és a növekvő termést a nagyszámú kártevő mellett gyenge éjszakai fagyok veszélyeztették. 0 fok alatti hőmérsékletek még egészen péntekig előfordulhatnak, de várhatóan -1, -2 foknál nem lesz hidegebb. A hőösszeg jelenleg több, mint kétszerese az ideálisnak, a növények fejlődési állapota hetekkel megelőzi a szokásosat, a repce virágzása már április legelején elkezdődött.

Péntekig még marad a változékony, hűvös idő, majd szombattól jelentős melegedés, és száraz, napos idő valószínű. Kedden a Dunántúl nyugati részén, majd estétől sokfelé várható jelentős mennyiségű eső, helyenként zivatar. Szerdán a csapadék északra korlátozódik, csütörtöktől elszórtan várhatók záporok, zivatarok, vasárnapra pedig kiszárad a légkör térségünkben. A heti összcsapadék nagy területen meghaladhatja majd a 10, sokfelé a 20 mm-t is, de a déli országrészben van esély arra, hogy 10 mm alatt marad a csapadék mennyisége. A talaj tehát várhatóan hazánk döntő részén megázik.

Gyakran lesz élénk, időnként erős az északias, majd nyugatias, a hét második felében pedig a délies szél. A hőmérséklet az ilyenkor szokásos értékek alatt alakul péntekig. Napközben jellemzően 11 és 16 fok közé melegszik a levegő. Kedden reggelre északkeleten, csütörtökön és pénteken a fagyzugos területeken másfelé is elfordulthatnak gyenge (-1, -2 Celsius fok) éjszakai fagyok. Szombattól intenzív melegedés kezdődik a déliesre forduló áramlással, vasárnap már jellemzően kevéssel 20 fok fölötti maximumok várhatók. A jövő hét első felében napos, száraz időre van kilátás 21-26 fokos maximumokkal. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet a hét végig alig változik, marad a jelenlegi 10 fok körüli értékeken, majd vasárnaptól jelentősen emelkedni kezd

- olvasható az előrejelzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 3. 16:01