Nagy a baj: kihirdethetik a szükségállapotot Oroszországban?

Nagy a baj: kihirdethetik a szükségállapotot Oroszországban?

agrarszektor.hu
Oroszország a hét végéig országos szükségállapotot hirdethet a terményeket károsító fagyok miatt. Erről Oksana Lut, az orosz mezőgazdasági miniszter számolt be, aki reméli, ezzel megnyílhat az út a kárigények bejelentése előtt.

A mezőgazdasági miniszter a vészhelyzetekkel foglalkozó minisztérium egyik bizottságának ülése után mondta, hogy reméli, az intézkedést ki fogják hirdetni, megnyitva az utat a biztosítási kárigények előtt - írta meg a Reuters a RIA orosz állami hírügynökség értesülései alapján. Több oroszországi régióban ugyanis már kihirdették a helyi vészhelyzetet a fagyok miatt, amelyek a gabonától az almáig terjedve sújtották a terményeket.

A Sovecon mezőgazdasági tanácsadó cég a múlt héten közölte, hogy az orosz búzatermés várhatóan 82,1 millió tonnára csökken az idén, ami elmarad a korábbi 85,7 millió tonnás előrejelzéstől. Oksana Lut szerint a kár mértékét még nem számolták ki készpénzben. Az orosz gabonaszövetség vezetője május 27-én azt mondta, hogy mintegy 1,5 millió hektárnyi termés károsodott.

A TASZSZ hírügynökség külön idézte a mezőgazdasági minisztert, aki szerint Oroszország más piacokat fog találni gabonájának, miután az Európai Unió a múlt héten közölte, hogy július 1-jétől tiltó vámokat vet ki az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gabonafélékre, olajos magvakra és azokból készült termékekre, ami az EU szerint megállítja e termékek behozatalát.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 28. 14:31