Ezen sok repcetermelő elbukhat: erre jobb, ha mindenki odafigyel

Ezen sok repcetermelő elbukhat: erre jobb, ha mindenki odafigyel

agrarszektor.hu
Az idei évben globális szinten folytatódik az olajos magvak, a takarmányok és bioüzemanyagok iránti rekordszintű kereslet. Ugyanakkor a mezőgazdaság számára egyre nagyobb kihívást jelent a bioüzemanyagok, rostok és egyéb alapanyagok fenntartható előállítása, hogy a világ egyre növekvő népességének igényeit kielégítse. Ezért azoknak a magyar gazdálkodóknak, akik repcetermesztéssel foglalkoznak az idei évben olyan magas minőségű, versenyképes vetőmag termékekre van szükségük, amelyek nagy hozampotenciállal és pergésellenállósággal rendelkeznek, valamint növelik az alacsonyabb széndioxid kibocsátású bioüzemanyagok alapanyagainak elérhetőségét.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Grózinger Szabolcs, a Corteva Agriscience vetőmag fejlesztőmérnöke elmondta, hogy a repce továbbra is előkelő helyet foglal el a magyarországi olajos növénykultúrákban, mely köszönhető számos felhasználási területének. A repcét itthon elsősorban az élelmiszeriparban, mint növényi olajok és lisztek, valamint a takarmányiparban és a biodízel előállítás során használják fel. A szakember szerint ez a növény jól beleilleszthető a vetésforgóba is, mélyre nyúló gyökere pedig lazítja a talaj szerkezetét. Habár a repce az időjárásnak leghosszabban kitett növény, hiszen az őszi vetéstől kezdve közel 10 hónapig kell várni az aratásra, de mivel nyáron korán lekerül a tábláról, így kiváló elővetemény is.

Hogyan segítheti a megfelelő hibridválasztás a hazai repcetermelők sikerét?

Ahhoz, hogy a magyar repcetermesztés a jövőben is versenyképes maradhasson, a gazdálkodóknak olyan hibridekre van szükségük, amelyek genetikailag ellenállóbbak a szélsőséges időjárási viszonyokkal, a kár- és kórokozókkal szemben, illetve rendkívül magas pergésellenállósággal rendelkeznek. Grózinger Szabolcs kiemelte, hogy

az új repce hibridek kiválasztásánál a változékony időjárással szembeni stressztűrés mellett a pergési veszteséggel szembeni ellenállóság került a fókuszba a nemesítők munkája során. Ennek köszönhetően a hibridekben rejlő genetikai terméspotenciál hatékonyabban kiaknázható, magasabb hozamokat elérhetővé téve a gazdálkodó partnereknek.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?