Ebbe megéri belevágni: sokat nyerhet az a termelő, aki ezt meglépi itthon

Ebbe megéri belevágni: sokat nyerhet az a termelő, aki ezt meglépi itthon

agrarszektor.hu
Magyarországon továbbra is a szántóföldi növények a favorit termelők körében, pedig érdemes lehet kicsit tovább is látni ennél. A cukorrépa-termesztés például évre évről egyre nagyobb teret hódít, és úgy tűnik, nem hiába. 2023-ban például 58 tonna volt a hozam hektáronként, ami jónak bizonyult, hiszen az elmúlt 5 év átlaga 56,8 tonna volt. Hogy hogy állunk jelenleg gabonafronton itthon és milyen árak jellemzik a piacot, az az alábbi cikkünkből kiderül. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Magyarországon az AKI adatai szerint átlagosan 72,4 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával június második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 12 százalékkal haladta meg. A takarmánybúza 70,7 ezer forint/tonnáért (+16 százalék) forgott ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza júliusi jegyzése 206-230 dollár/tonna tartományban ingadozott június 10. és 21. között. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény szeptemberi tőzsdei elszámolóára 225-247 euró/tonna között mozgott - írja az AKI.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha már tőzsde

Lapunk nemrégiben arról írt, hogy június közepén is nagy ütemben folytatódott a Chicagóban kereskedett szójabab eladása, mivel az amerikai ültetvények száma jelentős emelkedést mutat a tavalyihoz képest, és a 2024-es szójatermésre vonatkozó amerikai exportkereslet szinte nem is létezik. A pénzkezelők a június 18-án zárult héten hét hetes csúcsra, 105 970 kontraktusra növelték a Chicagói Árutőzsde (CBOT) szójabab határidős és opciós ügyleteiben fennálló nettó short pozíciójukat, ami a hét eddigi „legmedvésebb”, vagyis leginkább esésre számító értéke, és közel a 2017-es hónap eddigi nettó short pozíciójához.

Mindez azt jelenti, hogy a piac a szójabab árának csökkenésére számít amiatt, hogy a kínálat nagy, a kereslet pedig aránylag kicsi lesz az Egyesült Államokban, amely a tengerentúlon többletet és ezáltal árcsökkenést eredményezhet. A június 18-án véget ért három hétben az alapok közel 92 000 szójababkontraktus nettó eladói voltak, ami 2019 decembere óta a legtöbb bármely háromhetes időszakban, és különösen szokatlan júniusban. A nettó eladások több mint 80%-áért az új bruttó shortok voltak felelősek ebben az időszakban, és a szója határidős és opciós ügyletek nyílt kereslete 6%-kal emelkedett.

EZ IS ÉRDEKELHET

Így állunk a kukoricával

Magyarországon átlagosan 71 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica június második hetében - ez 4 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A tőzsde pedig az alábbiak szerint alakult:

  • A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica júliusi jegyzése 6000 forinttal 71 ezer forint/tonnára csökkent június 10. és 21. között, miközben a novemberi változatlanul 74,5 ezer forint/tonna volt.
  • Ezzel egy időben a chicagói árutőzsdén 171-180 dollár/tonna tartományban alakult a kukorica júliusi jegyzése.
  • A párizsi árutőzsdén a termény augusztusi tőzsdei elszámolóára 208-218 euró/tonna között ingadozott ugyanekkor.
EZ IS ÉRDEKELHET

Feltörekvőben a cukorrépa-termesztés?

Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban a fehércukor átlagára 2024 áprilisában 831 euró/tonna volt, csaknem 2 százalékkal csökkent az előző havihoz képest. Ami pedig cukorrépa-termesztést illeti, elmondható, hogy Magyarországon feltörekvőben van, amit az AKi adatai is jól alátámasztanak:

  • 2023-ban 58 tonna volt a hozam hektáronként, ami jónak bizonyult, hiszen az elmúlt 5 év átlaga 56,8 tonna volt.
  • Idén (előrevetítve) pedig már 62,1 tonnás hozamok várhatóak hektáronként.

Mint tavaly beszámoltunk róla, a Magyar Cukor Zrt. kereskedelmi és marketingigazgatója, Kovács Gergely szerint az egyetlen magyarországi cukorgyár partnerei a tavalyinál 60 százalékkal nagyobb területen, 13 651 hektáron vetettek cukorrépát a gyár ellátásához.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 30. 14:02