Elárasztotta ez a gyümölcs Magyarországot: tele lehet vele minden

Elárasztotta ez a gyümölcs Magyarországot: tele lehet vele minden

agrarszektor.hu
A friss cseresznye importja 53 százalékkal 1,42 ezer tonnára nőtt 2023-ban az előző évihez képest Magyarországon, míg a kivitele 61 százalékkal 237 tonnára csökkent. Elsősorban Törökországból jön a rengeteg gyümölcs. Ami az árakat illeti, a cseresznye termelői ára 14 százalékkal 1417 forint/kilogrammra csökkent 2024 21-25. hetében tavalyhoz képest. Ezen a fronton pedig az olasz termelők sem lehetnek elégedettek, hiszen a termésátlag 60%-kal csökkent idén.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az AKI PÁIR adataiból kiderült, hogy: a Budapesti Nagybani Piacon a 25. héten a belpiaci, 15 mm+ átmérőjű koktélparadicsomot az egy évvel korábbival megegyező, 1350 forint/kilogramm leggyakoribb áron értékesítették, míg a 47 mm-nél nagyobb méretű fürtös paradicsomot a 2023. évi 25. hetinél 4 százalékkal alacsonyabb, 583 forint/kilogramm átlagáron. Az import jégsaláta (Hollandia) ára 15 százalékkal, darabonként 565 forintra emelkedett, a belföldi 400 forint/darab ára pedig megegyezett az 52 héttel korábbival.

EZ IS ÉRDEKELHET

A dinnyepiacon is történt változás, méghozzá nem is elhanyagolható mértékben:

  • a magyar zöld húsú sárgadinnyét a tavalyi év azonos hetéhez képest 26 százalékkal alacsonyabb, 500 forint/kilogramm áron kínálták a 25. héten, míg a sárga húsú sárgadinnyét kilogrammonként 400 forintért, ami 26 százalékos csökkenést jelent.
  • A belpiaci, csíkos héjú, magvas hosszúkás formájú görögdinnyét 425 forint/kilogramm áron árusították, míg tavaly, ugyanebben az időszakban jellemzően még nem szerepelt a választékban. A görög görögdinnye pedig 360 forint/ kilogramm átlagáron került a kínálatba (+1,4 százalék).
  • A céklát a 25. héten a tavalyi azonos időszakához képest 7 százalékkal alacsonyabb, 420 forint/kilogramm leggyakoribb áron értékesítették,
  • a karalábét darabáruként az egy évvel korábbival megegyező 200 forintért.
  • A primőr csemegekukorica 200 forint/darab ára ugyanakkor 37 százalékkal alatta maradt a tavalyi, azonos hetinek.

Ömlik külföldről a cseresznye

A KSH adatai szerint Magyarországon az elmúlt tíz évben 8,6 és 12 ezer tonna/év között ingadozott a cseresznye termése. Szakértők az idén a közepesnél jobb termésre számítottak. A szezon néhány héttel korábban indult. Döbbenetes adat, hogy hazánkban a friss cseresznye importja (elsősorban Törökországból) 53 százalékkal 1,42 ezer tonnára nőtt 2023-ban az előző évihez képest, míg a kivitele 61 százalékkal 237 tonnára csökkent. Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi cseresznye a 19. héten lépett piacra, az előző évihez képest két héttel korábban, 1700 forint/kilogramm áron. A cseresznye termelői ára 14 százalékkal 1417 forint/kilogrammra csökkent 2024 21-25. hetében az előző év azonos periódusának átlagárához képest. A budapesti fogyasztói piacokon 980 és 1500 forint közötti áron értékesítették a 25. héten. „Szedd magad” akciók keretein belül akár 400-600 forintos kilogrammonkénti áron is hozzá lehetett jutni a kedvelt gyümölcshöz.

EZ IS ÉRDEKELHET

A NAK közleménye alapján idén viszonylag jó mennyiséget sikerült elérni, a becslések szerint 12 000 tonna körülit, nagyon kevés fagykárral, ami tavaly komoly problémát jelentett. A hazai és az exportpiac sem állt rosszul a magyar cseresznyéhez, a szomszédos európai országok részéről jó kereslet mutatkozott. Ezek közé tartozik Ausztria, Lengyelország, Csehország és Szlovákia, ahol mind jó volt a kereslet és az árak is elfogadhatóak voltak.

Az olasz termelők pedig minden bizonnyal foghatták a fejüket: az olaszországi Puglia régióban a cseresznye termése 60 százalékkal csökkent, ami az elmúlt 30 év leggyengébb termésének számított. A Freshplaza szerint az északi féltekén a cseresznye betakarítása jól indult, egyes európai országokban akár 10-15 nappal is korábban. A spanyolországi mezőgazdasági minisztérium (MAPA) előrevetítése szerint Spanyolországban a cseresznye termése (152 ezer tonna) 46 százalékkal haladja meg az esőzések miatt jelentős terméskieséssel jellemezhető 2023. évi szezont. Az idei mennyiség 39 százalékkal több, mint az elmúlt öt év átlaga.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?