Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.07.02. kedd

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.07.02. kedd

agrarszektor.hu
Jellemzően felhős idővel indul a nap, majd északnyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, de keleten tovább maradhat felhősebb az idő - derül ki az Agrárszektor keddi (2024.07.02.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2024.07.02.) napon.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2024.07.02.) napon.

2024.07.02. kedd: Jellemzően felhős idővel indul a nap, majd északnyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, de keleten tovább maradhat felhősebb az idő. Délelőtt a déli és keleti megyékben lehet csapadék, később nagyjából a Salgótarján - Szeged vonal szélesebb környezetében alakulhat ki eső, zápor, zivatar. A Dunántúlon és az északkeleti megyékben megerősödik az északi, északnyugati szél, átmenetileg viharos széllökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között várható.
Késő estére 17 és 22 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Hideg fronthatás várható, legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet.

A következő napon várható időjárás

2024.07.03 szerda: Erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütésre számíthatunk. Inkább csak északkeleten lehetnek borult körzetek, esővel, másutt csupán néhol valószínű zápor. Az északi, északnyugati szelet sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik. Délután 23, 28 fok lesz a jellemző, északkeleten lehet ennél hűvösebb.

Friss híreink:

Itt az igazság: tényleg ennyibe kerül ma gabonát termelni Magyarországon?

Magyarországon még mindig a szántóföldi növénytermesztés örvend a legnagyobb népszerűségnek, pedig néha lehet, érdemes lenne tovább is látni ennél. Ahhoz viszont, hogy ez változzon, szemléletváltásra és fejlettebb technikákra van szükség, ráadásul az időjárás hektikussága sem könnyíti meg a termelők dolgát. Csepregi Attila, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője lapunknak kifejtette ezzel kapcsolatos tapasztalatait, valamint körbejártuk azt, hogy milyen költségekkel kell számolnia a gazdálkodóknak és mi az az ár és hozam, amivel már elégetettek lehetnének a termelők.

Ennyi volt az kötelező akciózás az élelmiszerboltokban: mi jön most?

2024. július 1-jével a kormány megszüntette az élelmiszerboltok számára elrendelt kötelező akciózást, amelyet az áremelkedés megfékezése érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslatára 2023. június 1-jével vezettek be. A kötelező akciózás mértéke először 10 százalékos volt, ám ezt a kormány augusztustól 15 százalékra emelte, továbbá jelentősen bővítette a kötelező akciózásra kijelölt termékek körét. Kérdés azonban, hogy a sokak által kritizált intézkedés kivezetése milyen hatással lesz a magyar élelmiszeripar és élelmiszer-kiskereskedelem szereplőire. Az Agrárszektor erről kérdezte az ágazat szakértőit.

Hatékony módszerek levéltetvek ellen házilag: ezek tényleg működnek

A levéltetvek igen gyakori károsítói a díszkertnek és a konyhakertnek is. Van amikor csak kis kárt okoznak, de például a káposztába képesek úgy beköltözni, hogy használhatatlanná teszik annak „fejét”, azaz óriás rügyét, amiért termesztjük.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Ilyen nyomortelepeken él a magyarok 20 százaléka: ez jutott a legszegényebb családoknak

Továbbra is milliók élnek romos otthonokban, egészségtelen körülmények között és az egyre halmozódó gazdasági nehézségek mellett sokaknak a lakás fenntartási költségei is komoly terhet jelentenek. A Pénzcentrum kérdésére Lukács György, a Habitat for Humanity Magyarország szakpolitikai munkatársa elmondta, hogy a lakosság 20 százaléka él olyan rossz minőségű lakásban, amely például beázik, vizesedik. A brutális számok egyelőre évről évre stagnálnak és az élesedő lakhatási válság orvosolására nincs biztos recept. Kovács Vera az Utcáról Lakásba! Egyesület alapító-társelnöke szerint például a bérlakásállomány bővítése lehet a kulcs. Szakértőkkel beszéltünk az egyre élesedő helyzetről, támogatási módszerekről, a bérlakás program problémáiról, külföldön bevált modellekről és súlyos hiányosságokról.

Óriási kamu a búzakorpás csigacsapda?! Elárulta a magyar kutató, mi a legtutibb módszer csiga ellen

A HelloVidék is több ízben írt már a spanyol meztelencsigáról, de kíváncsiak voltunk arra, mit tanácsolnak ellenük a hazai kutatók, ugyanis számtalan tévhit kering arról, hogyan lehet írtani őket, mit érdemes bevetni ellenük, mit nem. Legújabban a búzakorpával etetés terjed a neten. Mi is kipróbáltuk, de a végeredmény nem volt meggyőző. A meztelencsigák titkos életéről és a leghatásosabb védekezésről Turóci Ágnes biológussal, ökológussal és nem utolsó sorban mezetelncsiga-kutatóval beszélgettünk.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 4. 06:03